Babeczki czekoladowo–miętowe

Babeczki czekoladowo–miętowe

Uwielbiam połączenie smaku czekolady z orzeźwiającą miętą, dlatego zaraz po tym jak tylko „chęć” narodziła mi się w głowie, podjęłam decyzję o pieczeniu. Po krótkim przeglądzie lodówki, stwierdziłam, że w zasadzie wszystko mam. Początkowo pomyślałam, że dobrym składnikiem ciasta może być banan, jednak nie miałam go akurat w domu. Znalazł się w lodówce natomiast batat, który z dużym powodzeniem wypełnił smutek po nieobecnym bananie :).
Babeczki okazały się bardzo smaczną i zdrową przekąską. Do ich przyrządzenia wykorzystałam inulinę, przez co nie są bardzo słodkie, ale za to bardzo pożywne.

Kiedy po raz pierwszy poczęstowałam moim wypiekiem znajomych, prosiłam aby odgadli, co jest w środku. Było zabawnie, każdy czuł miętę, kakao, ale nic poza tym :).
Moja mama, która niestety lubi tradycyjne, niezdrowe słodkości była zdziwiona i zaskoczona dowiadując się z czego są przyrządzone babeczki, a co najważniejsze dla mnie, zajadała je ze smakiem.

Mój przepis na 12 czekoladowych „babek”

Składniki

  • 240 g ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki
  • 360 g ugotowanego batata
  • 3 jajka
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego Gdzie kupić?
  • 3 łyżki inuliny
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 gałązki mięty (można dać więcej w zależności jak bardzo chcemy czuć miętę)
  • opcjonalnie 1 łyżka miodu (u mnie miód z miętą) można dać również więcej – kwestia wyboru
  • szczypta soli
  • łyżka surowego kakao w wiórkach

Przygotowanie

  1. Batata obieramy ze skóry i gotujemy, ciecierzycę albo gotujemy albo odsączamy (jeśli używamy ciecierzycy z puszki).
  2. W jednej misce ubijamy jaja, a w drugiej misce blendujemy wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem wiórków kakao.
  3. Ubite jaja mieszamy z resztą składników, na koniec wsypujemy wiórki surowego kakao i powstałą masę przelewamy do foremek. Wierzch każdej babeczki dodatkowo dekorujemy wiórkami kakao.
  4. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 30-35 min.

Kilka informacji

– Ciecierzyca to inaczej groch włoski lub cieciorka. Jest to wysokobiałkowa roślina strączkowa o dużej zawartości witamin i składników mineralnych, wśród których na wyróżnienie zasługuje potas. Dużą popularnością cieszy się w kuchni arabskiej. Duża zawartość dobrze przyswajalnego białka sprawia, że stanowi ona częsty składnik diety wegetariańskiej.
– Gotując ciecierzycę warto pamiętać, by wcześniej ją namoczyć. Ja zwykle namaczam na noc, a następnego dnia gotuję. Zwykle gotuję nie dodając soli, a jedynie liść laurowy i ziele angielskie. Nieposoloną ciecierzycę można później wykorzystać na wiele sposobów. Część można użyć do przyrządzenia czegoś na słono, a część, tak jak u mnie, na słodko. Z 1 szklanki ciecierzycy suchej po namoczeniu uzyskujemy ponad 2 szklanki ziarenek.
– Inulina jest naturalnym prebiotykiem, co oznacza, że wspomaga rozwój naturalnej flory bakteryjnej organizmu. Przyczynia się do regulacji gospodarki węglowodanowej, obniżając poziom glukozy we krwi, pozytywnie wpływa na pracę jelit, wspomaga układ odpornościowy. Ma bardzo dużo pozytywnych właściwości, które obiecuję opisać na moim blogu.

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Babeczki czekoladowo-miętowe
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*