Buraczki z rukolą

Buraczki z rukolą

Buraki pieczone goszczą na moim blogu po raz kolejny! Bardzo lubię to warzywo w pieczonej postaci i mimo , że trzeba się na nie trochę naczekać, to warto. Połączenie buraków z rukolą to bardzo apetyczny i zdrowy duet. Poniższy przepis możecie wykorzystać dowolnie, jak tylko macie ochotę. Buraki z rukolą to świetna przekąska, bardzo dobry dodatek do mięs i węglowodanów złożonych, wszelkich kasz, a ja szczególnie polecam połączenie jej z komosą ryżową. Mimo, że wykorzystuję w przepisie buraki upieczone, końcowa wersja tej propozycji jest orzeźwiająca i świetnie komponuje się z letnim klimatem ;)!

Przepis na sałatkę z buraków

Składniki

  • ok. 1 kg małych buraków
  • 1 średnie jabłko
  • 0,5 średniej cebuli
  • 1-2 garści rukoli
  • ok. 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Buraki dokładnie myjemy pod zimną bieżącą wodą, osuszamy i w całości układamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy prze ok. 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. W zależności od wielkości buraków, czas pieczenia może się wydłużyć.
  2. Po upieczeniu buraki studzimy. Ostudzone buraki obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miski.
  3. Obieramy jabłko i cebulę. Jabłko ścieramy na tarce podobnie jak buraki i przekładamy do buraków, cebulę kroimy w kostkę, a następnie zalewamy wrzącą wodą, by delikatnie zmiękła. Czekamy aż ostygnie i dodajemy do buraków.
  4. Do całości dodajemy rukolę, w ilości według swoich upodobań (ja dodaje nieco ponad 1 garść).
  5. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Przed podaniem sałatkę można schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Buraki z rukolą
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Pasztet z wątróbki i pieczarek Dobre śniadanie to podstawa! Do grona śniadaniowych przepisów dołącza pyszny pasztet, który dostarczy dużej porcji białka i energii na cały dzień.
Karkówka duszona Jesteście wymagający odnośnie mięsnych przepisów? Zatem wypróbujcie mój prosty i sprawdzony sposób na kruchą i bardzo smaczną karkówkę. Nie zwiedziecie się!
Pieczarkowy krem z czarnuszką Jeżeli lubicie zdrowe, aromatyczne zupy, to zachęcam Was do wypróbowania mojego kremu pieczarkowego z dodatkiem czarnuszki. Z pewnością Wam zasmakuje :)!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*