Ciasto kasztanowe

Ciasto kasztanowe

Większość moich słodkich przepisów powstaje z ochoty na coś słodkiego i zdrowego, tak było i tym razem :). Do tego wszystkiego doszła ciekawość wypieku z mąki kasztanowej, bo jak już wspominałam, lubię eksperymentować.

Ciasto, które wykonałam w ekspresowym tempie zadziwiło mnie, zarówno smakiem jak i formą. Czytałam wiele na temat tego, że wypieki z mąki kasztanowej np. nie wyrastają. Moje ciasto jest puszyste, przepyszne i świetnie wyrosło. Smak, oczywiście zdominowany przez kasztany jadalne, no ale w końcu jaki może być smak ciasta z mąki kasztanowej :).

Bardzo zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Obiecuję, że wszyscy wielbiciele kasztanów jadalnych zostaną jego wiernymi fanami.

Mała foremka ciasta kasztanowego

Składniki

  • 1 szklanka mąki z kasztanów jadalnych Gdzie kupić?
  • 2 banany
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki syropu z tapioki (ew. miód lub inna substancja słodząca)
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego Gdzie kupić?
  • gruszka, borówki, opcjonalnie łyżka płatków z kasztanów jadalnych (dodają lekkości całej formie)

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy w misce.
  2. W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę i sól.
  3. Kiedy jajka będą ubite przesypujemy do nich wszystkie suche składniki, dodajemy banany, olej kokosowy, syrop z tapioki, sok z cytryny i całość blendujemy na gładką masę.
  4. Przelewamy do foremki (u mnie mała silikonowa foremka w kształcie motyla), dekorujemy gruszką i borówkami, opcjonalnie posypujemy płatkami z kasztanów jadalnych.
  5. Pieczemy 30 min. w temp. 180 stopni.

Kilka informacji o mące kasztanowej

  • Mąka z kasztanów jadalnych to wysokowęglowodanowy, niskotłuszczowy produkt. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, ma bardzo ciekawy orzechowy i słodkawy smak.
  • W stanie sypkim ma jasny kolor, pod wpływem wilgotnych składników jak i pieczenia staje się brązowa. Wypieki z niej też są brązowe.
Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Ciasto kasztanowe
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!

3 komentarze

  1. Bardzo smaczne ciasto – polecam wszystkim!

  2. Smaczne i ciekawe . Zapomnialam tylko soku z cytryny ale dodalam swoje czary mary .
    Problem to zbyt duzo cukru. Dieta kwasniewskiego musi przymknac oczy.
    Trzeba albo miec banany mniej dojrzale albo 2 plaskie lyzki xylitolu miast 3 -ch , albo bez gruszek (szkoda bo bardzo wzbogacaja smak ) .
    W zasadzie banany i gruszki prawie calkowicie by wystarczyly .

    No ci iasto surowe troche wyszlo ciekle ale pewno jedno jajo za duzo .
    A dodalam 1 bo byly male .
    Ale lubie przepis bo szybki prosty . Bede go uzywac i zazywac na swieta .
    Na codzien cukier poszedl w odstawke i dla Rumunow . OK uzywam go jeszcze dla bakterii w kiszonkach .
    Dzieki i polecam
    Keks jest wilgotny sprezysty , przyjemny smak i zapach .

  3. Aaa, i jeszcze : Mozna go wlac do foremki w maszynie na chleb – opcja bez mieszania samo pieczenie jekies 40 -50 min .
    Nie wyroslo do nieba ale bylo z dziureczkami i jak trzeba . :)

    Ha! . Moje pierwsze ciasto od 3 lat gdy przeszlam na low carb /kwasniewskiego/ paleo.
    Gdyby nie wnuk to bym sie nie wysilila .

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*