Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną

Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną

Jeśli szukacie przepisu na zdrowe i lekkie ciasto bez pieczenia, to mam dla Was coś, czego z całą pewnością powinniście wypróbować. Ciasto miało swoją premierę w gorącej atmosferze Euro 2016, tuż przed meczem Polska-Portugalia. W jego przygotowanie włożyłam tyle serca, ile nasi piłkarze podczas tego pięknego meczu :)! Było warto.
Moje ciasto truskawkowe podbiło już serca wielu osób i z wielką przyjemnością oddaje je dziś w Wasze ręce :)!
Smacznego!!

Przepis na zdrowe ciasto bez pieczenia

Spód

  • 150 g daktyli
  • 7 łyżek wiórków kokosowych (bez dwutlenku siarki)

Krem

  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 2,5 czubatej łyżki oleju kokosowego Gdzie kupić?
  • 30 g liofilizowanych truskawek
  • 2 łyżki syropu z tapioki bądź miodu
  • ok. 0,5 łyżeczki wanilii (opcjonalnie)

Wierzch

  • puszka śmietanki kokosowej
  • 2 łyżki inuliny
  • kilka truskawek bądź innych owoców do dekoracji

Przygotowanie

  1. Daktyle oraz wiórki rozdrabniamy za pomocą młynka. Formujemy z nich jednolitą masę i wykładamy nią spód formy. Ja użyłam okrągłej formy do tarty (wielkość jak na fotografii).
  2. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i przekładamy do miski. Do awokado dodajemy pozostałe składniki kremu i blendujemy całość na gładką masę.
  3. Powstały krem przekładamy na daktylowo-kokosowy spód ciasta.
  4. Na sam koniec ubijamy bitą śmietanę z dodatkiem inuliny i przekładamy ją na wierzch ciasta. Dekorujemy truskawkami bądź dowolnymi owocami.
  5. Ciasto przed spożyciem należy schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Na co zwrócić szczególną uwagę:

  • Pamiętajcie, że aby nie stresować się czy śmietana nam się dobrze ubije (nie używamy żadnych zbędnych ulepszaczy) należy wcześniej schłodzić ją w lodówce, im dłużej, tym lepiej. Ja używam śmietankę firmy Real Thai. Zauważyłam, że śmietana ta ma różną konsystencję. Kupując ją zawsze wybieram taką, która ma stałą konsystencję. Sprawdzam to potrząsając puszką :). Wiem, że to może dziwnie wygląda, ale cóż, przecież nie robię nikomu krzywdy, a jedynie udowadniam, że wiem na czym dokładnie mi zależy :)! Taka śmietankę kupicie m.in. w sklepie Piotr i Paweł.
  • Mimo, że śmietana ma stałą konsystencję i do ubicia przekładam ją łyżką, na spodzie puszki zawsze jest woda powstała z oddzielenia się tłuszczu. Wody nie używam, wylewam ją lub dodaję do sosu albo zupy.
  • Truskawki liofilizowane kupuję w Rossmannie. Są dobrej jakości, bez sztucznych barwników i innych dodatków, a dodatkowo w atrakcyjnej cenie :)!
  • Do posłodzenia zaproponowałam syrop z tapioki lub miód. Nie polecam syropu kokosowego, ze względu na jego kolor, który zmienia również kolor przygotowywanego kremu.
Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!

Jeden komentarz

  1. Pingback: Wegański sernik na zimno - Granat w kokosie

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*