Cukierki czekoladowe i rafaello

Cukierki czekoladowe i rafaello

Jestem bardzo ciekawa, czy wolicie cukierki czekoladowe czy może rafaello? Wiem, że to trudny wybór, stąd w dzisiejszej propozycji obie słodkości! Przyznam Wam, że przepis na rafaello, „rodził” mi się cały tydzień. Kombinowałam w głowie, co z czym połączyć, żeby było smacznie, zdrowo i szybko.

W moim odczuciu udało się to zrealizować w 100%, ale mam nadzieję, że sami to ocenicie. Cukierki czekoladowe to z kolei najprostsze z możliwych wykonanie i najbardziej wykwintny smak, jaki ostatnio mnie ujął! Oba przepisy opierają się na paście kokosowej z mojego ulubionego sklepu.

Pasta kokosowa jest sama w sobie cudem natury! Można ją wykorzystać na milion różnych sposobów, dziś np. występuje jako główny bohater w moich przepisach! Do przygotowania obu pyszności użyłam 250 g pasty koksowej (słoiczek).

DSC_0778a

Przepis na rafaello

Składniki

  • 125 g pasty kokosowej
  • 2 łyżki ekspandowanego ziarna amarantusa
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka syropu kokosowego

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  2. Po dokładnym wymieszaniu składników małą łyżeczką nabieramy masę i formujemy kulki.
  3. Otaczamy je wiórkami kokosowymi i amarantusem.
  4. Kuleczki układamy na talerzu, nakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki, aby stężały.

Z podanych proporcji wychodzi 15 kulek rafaello!

Przepis na cukierki czekoladowe

Składniki

  • 125 g pasty kokosowej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka syropu kokosowego

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki mieszamy, przekładamy łyżeczką do silikonowej formy na cukierki, nakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
  2. Po ok. 15 minutach cukierki z łatwością wydostaniemy z foremki.

Z podanych proporcji wychodzi 18 cukierków!

Ważne uwagi

  • Pasta kokosowa przechowywana w temperaturze pokojowej ma dość płynną konsystencję i takiej najwygodniej użyć do produkcji.
  • Jeśli chcemy wykorzystać tylko jeden z przepisów, po otwarciu pastę przechowujemy w lodówce.
  • Jeśli mamy ochotę na słodszą wersję cukierków (rafaello są wystarczająco słodkie), możemy dodać więcej syropu kokosowego.
Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Cukierki czekoladowe i rafaello
Opublikowany dnia
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)
Miodownik z kremem orzechowym Jeżeli lubisz w Święta zjeść dużo orzechów i miodu w jednym jednym cieście, to zapraszam po pyszny i słodki świąteczny przepis na miodownik z kremem orzechowym!
Trufle sezamowe z suszonymi owocami W Mikołajki na blogu również znajdziecie dziś niespodziankę! Przepis na pyszne trufle sezamowe z suszonymi owocami, bez cukru i bez wyrzutów sumienia :).
Deser „Granat w kokosie” Lubicie desery z dużą ilością kokosa lub kwaskowatego granatu? Tylko na blogu "Granat w kokosie" znajdziecie pyszny i zdrowy deser z oboma tymi składnikami!

2 komentarze

  1. Rafaello uwielbiają moje córki- Ala i Zosia, a kiedy je jedzą, ja nie mam wyrzutów sumienia, że podaję im coś niezdrowego. Warto spróbować!

  2. Pingback: Moje 5 ulubionych przepisów na zdrowe ciasta, ciasteczka i przekąski - Granat w kokosie

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*