Uwielbiam zupy. Robię je na przeróżne sposoby. Jedne są na bazie samych warzyw i wtedy są idealne dla wegetarian i wegan. Innym razem mam ochotę na zupę, której bazą jest wywar mięsny. Wszystko zależy od mojego natchnienia, rodzaju zupy albo zwyczajnie od tego co mam akurat w lodówce. Najlepsze zupy powstają spontanicznie. Tak też właśnie powstała ta zupa. Po ugotowaniu wywaru nie miałam pojęcia, że stworzę ten przepis.
Przepis na wywar mięsny
Składniki
- 5 szklanek wody
- ok 0,5 kg mięsa z indyka (u mnie mięso z uda indyka)
- 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera i pora
- 7 ziarenek pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe
- 1,5 łyżeczki soli
Pyszna receptura na pomidorowo-paprykowy duet
Składniki
- 2 średniej wielkości pomidory
- 2 średnie czerwone papryki
- 1 główka czosnku
- 150 g przecieru pomidorowego
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej, 0,5 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
Przygotowanie
- Mięso na wywar dokładnie myjemy i przekładamy do garnka.
- Następnie do garnka wlewamy wodę i obrane warzywa. Wszystko gotujemy.
- Ważne! Nie możemy doprowadzić do wrzenia. W momencie, kiedy zacznie pojawiać się wytrącone białko w postaci piany, należy zmniejszyć temperaturę gotowania do minimum. Wywar nie może wrzeć (bulgotać). Zbieramy białko z wierzchu, kiedy się go pozbędziemy dodajemy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, w międzyczasie dodajemy sól. Nie mieszamy.
- Gotujemy przez ok. 1 godzinę na najmniejszym ogniu.
- W tym czasie do piekarnika wstawiamy warzywa na zupę: paprykę, pomidory i czosnek. Z pomidorów można wykroić środek, papryki można piec w całości, podobnie główkę czosnku.
- Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 30 min. (aż warzywa będą miękkie i zacznie się na nich marszczyć skórka). Czas pieczenia może być różny w zależności od tego czy warzywa wstawiamy do nagrzanego piekarnika, czy nie.
- Po upieczeniu pozbawiamy warzywa skórki, wyciskamy z łupinek czosnek i przekładamy do miski. Wszystko blendujemy.
- Kiedy wywar będzie gotowy, wyjmujemy z niego wszystkie warzywa oraz mięso. Przelewamy zblendowane wcześniej upieczone warzywa, dodajemy przecier pomidorowy, sok z połowy cytryny oraz doprawiamy do smaku mieloną papryką.
- Warzywa z wywaru można wykorzystać np. do sałatki warzywnej, a mięso zjeść w oddzielnym pisiłku.
Smacznego!
Z czym zupa smakuje bardzo dobrze?
Moje sprawdzone propozycje dla Was to: awokado, grzanki z serka tofu przygotowane na suchej patelni, ser feta, makaron orkiszowy, listki świeżej bazylii.
Oto moja propozycja, z niecierpliwością czekam jednak na Wasze pomysły :).





Pingback: Zupa krem z pora i limonki - Granat w kokosie
Pingback: Zupa pomidorowa na zimę - Granat w kokosie