Delikatnie kremowa zupa pomidorowo-paprykowa

Delikatnie kremowa zupa pomidorowo-paprykowa

Uwielbiam zupy. Robię je na przeróżne sposoby. Jedne są na bazie samych warzyw i wtedy są idealne dla wegetarian i wegan. Innym razem mam ochotę na zupę, której bazą jest wywar mięsny. Wszystko zależy od mojego natchnienia, rodzaju zupy albo zwyczajnie od tego co mam akurat w lodówce. Najlepsze zupy powstają spontanicznie. Tak też właśnie powstała ta zupa. Po ugotowaniu wywaru nie miałam pojęcia, że stworzę ten przepis.

Przepis na wywar mięsny

Składniki

  • 5 szklanek wody
  • ok 0,5 kg mięsa z indyka (u mnie mięso z uda indyka)
  • 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera i pora
  • 7 ziarenek pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe
  • 1,5 łyżeczki soli

Pyszna receptura na pomidorowo-paprykowy duet

Składniki

  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 2 średnie czerwone papryki
  • 1 główka czosnku
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej, 0,5 łyżeczki mielonej papryki słodkiej

Przygotowanie

  1. Mięso na wywar dokładnie myjemy i przekładamy do garnka.
  2. Następnie do garnka wlewamy wodę i obrane warzywa. Wszystko gotujemy.
  3. Ważne! Nie możemy doprowadzić do wrzenia. W momencie, kiedy zacznie pojawiać się wytrącone białko w postaci piany, należy zmniejszyć temperaturę gotowania do minimum. Wywar nie może wrzeć (bulgotać). Zbieramy białko z wierzchu, kiedy się go pozbędziemy dodajemy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, w międzyczasie dodajemy sól. Nie mieszamy.
  4. Gotujemy przez ok. 1 godzinę na najmniejszym ogniu.
  5. W tym czasie do piekarnika wstawiamy warzywa na zupę: paprykę, pomidory i czosnek. Z pomidorów można wykroić środek, papryki można piec w całości, podobnie główkę czosnku.
  6. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 30 min. (aż warzywa będą miękkie i zacznie się na nich marszczyć skórka). Czas pieczenia może być różny w zależności od tego czy warzywa wstawiamy do nagrzanego piekarnika, czy nie.
  7. Po upieczeniu pozbawiamy warzywa skórki, wyciskamy z łupinek czosnek i przekładamy do miski. Wszystko blendujemy.
  8. Kiedy wywar będzie gotowy, wyjmujemy z niego wszystkie warzywa oraz mięso. Przelewamy zblendowane wcześniej upieczone warzywa, dodajemy przecier pomidorowy, sok z połowy cytryny oraz doprawiamy do smaku mieloną papryką.
  9. Warzywa z wywaru można wykorzystać np. do sałatki warzywnej, a mięso zjeść w oddzielnym pisiłku.
  10. Smacznego!

Z czym zupa smakuje bardzo dobrze?

Moje sprawdzone propozycje dla Was to: awokado, grzanki z serka tofu przygotowane na suchej patelni, ser feta, makaron orkiszowy, listki świeżej bazylii.

Oto moja propozycja, z niecierpliwością czekam jednak na Wasze pomysły :).

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Zupa pomidorowo - paprykowa
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)
Pasztet z kurczaka zagrodowego i papryki Mimo że pasztet to trochę pracy w kuchni, gwarantuję Wam, że warto się poświęcić! Na wielkanocne śniadanie jak znalazł :). Smacznego :).
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!
Twaróg ze świeżymi warzywami Brak pomysłu na lunch do pracy? Podpowiem Ci jak zdrowo i smacznie zjeść coś, co szybko i łatwo przygotujesz - sprawdź mój przepis na twaróg z warzywami!

2 komentarze

  1. Pingback: Zupa krem z pora i limonki - Granat w kokosie

  2. Pingback: Zupa pomidorowa na zimę - Granat w kokosie

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*