Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

Dziś coś dla miłośników mięsa. Wołowy gulasz, wykonany w bardzo tradycyjny sposób. Mój sprawdzony przepis, którym oczywiście z wielką chęcią się dzielę :). Mięso w mojej diecie zajmuje bardzo ważne miejsce. Nie znoszę źle doprawionego mięsa, stąd szczególnie starannie podchodzę do jego przyrządzania. Moim zdaniem, sekret odpowiednio przyrządzonego mięsa tkwi w odpowiednim zamarynowaniu, dobrze dobranych przyprawach i odpowiednim czasie przyrządzania. Wołowina to jedno z moich ulubionych mięs.

Przepis na tradycyjny wołowy gulasz

Składniki

  • 400 g ligawy lub wołowiny pieczeniowej
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 łyżeczki majeranku, ok. 0,5 łyżeczki pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3
    liście laurowe, 1 łyżeczka kminku, sól
  • 1 czerwona papryka
  • olej kokosowy do smażenia Gdzie kupić?

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w plasterki. Mięso wraz z cebulą przekładamy do miski, dodajemy przyprawy za wyjątkiem soli. Wszystko mieszamy ręką. Ja marynuję mięso najczęściej całą noc. Ważne, aby wszystkie przyprawy wydobyły z siebie aromaty, więc jeśli nie macie możliwości przygotować tego wieczorem, zamarynujcie mięso z przyprawami choćby na kilka godzin przed smażeniem.
  2. Następnie przekładamy mięso na patelnię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, do momentu, aż mięso stanie się miękkie i kruche.
  3. Kiedy mięso zacznie mięknąć dodajemy czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę. Jeśli lubicie ostro przyprawione mięso, można dodać również 1/3 papryczki chili :).
  4. W trakcie smażenia należy od czasu do czasu podlewać gulasz niewielką ilością wody.
  5. Pod koniec, kiedy mięso będzie już miękkie, dodajemy sól do smaku oraz dowolne przyprawy (majeranek, kminek, pieprz) w zależności od indywidualnych preferencji. Ja dodałam do składu wyjściowego 1 łyżeczkę majeranku i 0,5 łyżeczki kminku.
  6. Mięso wołowe wymaga dość długiego czasu przygotowania ok. 1,5- 2 godz., ale zapewniam Was, że warto!

Dlaczego polecam mięso wołowe

  • Wołowina to jedno z najbardziej wartościowych mięs pod kątem składników odżywczych.
  • Mięso wołowe dostarcza m.in. pełnowartościowe białko, o bardzo dobrej przyswajalności przez nasz organizm, witaminy z grupy B – jest głównym źródłem witaminy B12, której niedobór może doprowadzić do anemii. Zawiera również mnóstwo minerałów, w tym m.in. żelazo, cynk, fosfor.

Życzę smacznego!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Gulasz wołowy
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*