Indyk z suszonymi pomidorami i lubczykiem

Indyk z suszonymi pomidorami i lubczykiem

W przerwie na obiad zapraszam Was dziś na indyka z suszonymi pomidorami. Jest to proste i szybkie danie, który ostatnio często gości na moim talerzu. Jako ciekawostkę dodam, że do niedawna suszone pomidory omijałam szerokim łukiem. A tu proszę, pojawiają się na moim blogu :). Tak, właśnie za to kocham kuchnię. Można tu bez końca poznawać, odkrywać i pasjonować się nowymi smakami.

Przepis na 3 porcje indyka

Składniki

  • 500 g fileta lub polędwiczki z indyka
  • ok. 30-40 g suchych pomidorów suszonych (w zależności od tego jak bardzo je lubicie, u mnie zwykle ok. 35 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka białej drobnej fasoli, po odsączeniu 240 g
  • ok. 1/3 łyżeczki pieprzu
  • ok. 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku i 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • ok. 0,5 szklanki wody
  • olej kokosowy do smażenia Gdzie kupić?

Przygotowanie

  1. Pomidory przekładamy do miseczki i zalewamy gorącą wodą na ok. 20 minut.
  2. W tym czasie indyka kroimy w dowolny sposób, u mnie w kosteczkę.
  3. Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem i przekładamy pokrojone mięso. Dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz przyprawy, za wyjątkiem lubczyku i czosnku niedźwiedziego, które dodajemy na sam koniec.
  4. Następnie wymoczone pomidory kroimy w drobne paseczki i przekładamy na patelnię.
  5. Dodajemy odsączoną fasolę.
  6. Wszystko smażymy ok. 20 minut na średnim ogniu. W razie potrzeby dolewamy wodę.
  7. Na sam koniec dodajemy lubczyk i czosnek niedźwiedzi. Można oczywiście zamiast suszonego lubczyku dodać świeży.
  8. Indyka podajemy z dowolnymi warzywami, np. z selerem naciowym :).

gwk6_0019

Użyte składniki

  • Pomidory suszone kupiłam w sklepie Dr Pelca. W smaku są dość słone, stąd w przepisie nie dodałam już soli.
  • Lubczyk doskonale sprawdził się jako dodatek do pomidorów i indyka. Jest to bardzo intensywne zioło, dlatego użyjcie go według własnych preferencji. W moim odczuciu zaproponowana 1 łyżeczka suszonego zioła to dobra proporcja.
  • Jeśli nie lubicie lubczyku, nie rezygnujcie z przepisu, wystarczy zamienić go np. na natkę pietruszki. Też będzie pysznie :).

Smakujcie! :)

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Indyk z suszonymi pomidorami i lubczykiem
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Pasztet z kurczaka zagrodowego i papryki Mimo że pasztet to trochę pracy w kuchni, gwarantuję Wam, że warto się poświęcić! Na wielkanocne śniadanie jak znalazł :). Smacznego :).
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*