Jaglano-kokosowy torcik bez pieczenia

Jaglano-kokosowy torcik bez pieczenia

Jaglano-kokosowy torcik to moja nowa perełka wśród słodkich przepisów :). Ciasto po raz pierwszy przygotowałam na swoje urodziny. Od tego momentu zyskało wielu wielbicieli, więc koniecznie musicie wypróbować je i Wy :)!
Pomyślałam, że dobrym momentem na ten zdrowy i słodki przepis będzie Dzień Kobiet.
Czas na chwilę zapomnienia? Poznajcie na nią przepis :)!

Recepta na jaglano-kokosowy rarytas

Składniki

  • Spód ciasta: 200 g niesiarkowanych daktyli, 150 g orzechów nerkowca i 4 łyżki wiórków kokosowych
  • Krem: 1 szklanka kaszy jaglanej, 2,5 szklanki mleka kokosowego, 2 łyżki syropu z tapioki, 4 łyżki wiórków kokosowych, 1 łyżka oleju kokosowego, 0,5 łyżeczki cynamonu i 0,5 łyżeczki kardamonu, garść rodzynek i 1/2 pomarańczy
  • Wierzch ciasta: 40 g tłuszczu kakaowego, 3/4 łyżki oleju kokosowego, pół szklanki mleka kokosowego, 0,5 łyżki syropu z tapioki, 6-7 łyżek wiórków kokosowych
  • Dekoracja ciasta: 2 garści chipsów kokosowych i odrobina cynamonu

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie płuczemy, a następnie zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy na malutkim ogniu, do momentu aż wchłonie całe mleko. Kaszę najlepiej rozgotować, więc po ugotowaniu dobrze jest ją przykryć i dalej trzymać na rozgrzanym palniku, bądź w innym ciepłym miejscu pod przykryciem tak, by dalej się rozklejała i „dojrzewała” :).
  2. W czasie gotowania do kaszy dodajemy syrop z tapioki, ewentualnie inną substancję słodzącą, oraz przyprawy. Często mieszamy, gdyż kasza ma tendencję do przywierania do dna.
  3. W międzyczasie w młynku rozdrabniamy orzechy i daktyle. Łączymy oba składniki, dodajemy wiórki kokosowe i lepimy do momentu połączenia wszystkich składników.
  4. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy przygotowaną wcześniej masą z daktyli, orzechów i wiórków. Masy powinno wystarczyć również na wyklejenie niewysokiego brzegu tortownicy.
  5. Po ugotowaniu i rozklejeniu kaszy jaglanej blendujemy ją dodając olej kokosowy i, w razie potrzeby, substancję słodzącą (wg osobistych preferencji). Kiedy kasza będzie już dość gładka, dodajemy wiórki kokosowe, rodzynki i pokrojoną w kostkę pomarańczę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przekładamy do przygotowanej tortownicy.
  6. Na sam koniec w małym rondelku roztapiamy oba rodzaje tłuszczu, dodajemy mleko kokosowe, wiórki kokosowe oraz syrop z tapioki. Chwilkę gotujemy. Wiórków należy dodać tyle, by powstała gęsta masa. U mnie ok. 6 łyżek.
  7. Powstałą kokosową masę przekładamy na krem z kaszy jaglanej.
  8. Na sam koniec tort posypujemy chipsami kokosowymi i delikatnie oprószamy cynamonem.
  9. Chłodzimy w lodówce. Im dłużej będziemy chłodzić, tym lepiej, ale minimalnie tort powinien chłodzić się ok. 3 godzin, a najlepiej przez całą noc.

Można coś zmodyfikować!

  • Syrop z tapioki zastąpić dowolną substancją słodzącą, np. syropem kokosowym. Jeśli zdecydujemy się na tę zmianę, krem jaglany zmieni nieco barwę, będzie trochę ciemniejszy ;).
  • Ilość substancji słodzącej to kwestia osobistych zamiłowań do słodkiego smaku, nie przesadzajcie jednak z dosładzaniem masy jaglanej czy wierzchu ciasta, gdyż daktylowo-orzechowy spód idealnie współgra z ilościami zaproponowanymi przeze mnie.
  • Rodzynki możecie zastąpić morwą.
  • Ilością wiórków możecie dowolnie manipulować.

Smacznego :)!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Kokosowo-jaglany torcik bez pieczenia
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*