Keks

Keks

W pewną niedzielę upiekłam ciasto, w którego składzie były jabłka, banany, syrop z tapioki, jajka i mąka gryczana. Tak mi posmakowało, że zaczęłam w głowie układać przepis, którym będę mogła zachwycić i Was. No i powstał keks, który uwielbiam.
W przepisie nie ma miodu, ani innego „elementu” słodzącego, są natomiast suszone owoce, które świetnie zastępują wszelkie słodkości.
Zapraszam po przepis.

gwk7_0014

Przepis na przepyszny owocowy keks

Składniki

  • 2 średnie jabłka
  • 2 banany
  • ok. 150 g daktyli (niesiarkowanych)
  • 3 łyżki rodzynek (niesiarkowanych)
  • 3 łyżki wiórków kokosowych (niesiarkowanych)
  • 3 łyżki dowolnych orzechów (u mnie orzechy ziemne surowe)
  • 3 jaja (ekologiczne)
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej Gdzie kupić?
  • 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie) Gdzie kupić?
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanu) i szczypta soli
  • ok. 2 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki kardamonu i 0,5 łyżeczki goździków mielonych
  • syrop z tapioki do dekoracji ciasta

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy, pozbywamy gniazd nasiennych, kroimy w kosteczkę (niezbyt małą). Banany kroimy w średniej grubości plasterki bądź dowolne inne średniej wielkości kawałki. Przekładamy do miski.
  2. Daktyle, rodzynki, orzechy rozdrabiamy w młynku.
  3. Do owoców dokładamy owoce suszone oraz orzechy.
  4. Dodajemy wiórki kokosowe oraz wszystkie zaproponowane przyprawy.
  5. Do oddzielnej miski wybijamy jaja i ubijamy ze szczyptą soli.
  6. Do jaj wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy.
  7. Wymieszane jaja wraz z mąką przekładamy do miski z owocami i wszystko dokładnie mieszamy. Opcjonalnie dodajemy olej kokosowy.
  8. Powstanie gęsta masa, którą przekładamy do formy „keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Pieczemy ok. 60 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  10. Dekorujemy dowolnie, u mnie wierzch ciasta posmarowany syropem z tapioki i posypany rozdrobnionymi orzechami włoskimi.

Czy można coś zmodyfikować

  • Zamiast rodzynek możecie użyć np. czarnej morwy.
  • Zaproponowane przyprawy możecie użyć w dowolnych proporcjach.
  • A może macie ochotę na pierwotną wersję tego ciasta, o której wspominałam na początku? Też jest świetna :). Jeśli tak, to wspomnijcie o tym w komentarzu, lub napiszcie mi wiadomość. Chętnie odpiszę!

Czekam na informacje od Was i życzę smacznego :)!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Keks
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*