Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą

Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą

Nie wiem, jak Wy uważacie, ale według mnie w święta wielkanocne warto zjeść na obiad coś lekkiego i zdrowego, a zarazem wyjątkowego i szybkiego do przygotowania. Myślicie, że to niemożliwe? Uwierzcie mi, że z pozoru zwykła zupa może okazać się naprawdę niezłym hitem wiosennego posiłku. Przesyłam przepis na pyszną zupę, której smak naprawdę Was zaskoczy.
Ja ją uwielbiam, a Wy przekonajcie się sami :)!

Oto przepis:

Przepis na zupę kokosowo-marchewkową z kuleczkami tapioki

Składniki

  • 2 udka zagrodowe
  • 2 duże marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta anyżu
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól, papryka ostra do smaku
  • 4-5 łyżki kuleczek tapioki

Przygotowanie

  1. Udka czyścimy pod bieżącą wodą, dzielimy na pół, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Marchew i pietruszkę ścieramy w malakserze, bądź tarce o średnich oczkach i przekładamy do wody. Doprowadzamy o gotowania, zmniejszamy ogień. Pozbywamy się wytrąconego białka, dodajmy ziele angielskie oraz szczyptę anyżu i gotujemy na małym ogniu.
  2. Po około 20-30 minutach gotowania dodajemy kurkumę, mleko kokosowe i kulki tapioki.
  3. Po dodaniu kulek, na samym początku, co jakiś czas mieszamy i gotujemy do momentu, kiedy kulki nie staną się przeźroczyste.
  4. Całość doprawiamy solą i papryką ostrą do smaku. Zupa ze względu na sporą ilość marchewki i mleko kokosowe ma słodki charakter. Soli nie dawajcie zatem zbyt dużo, tylko tyle, by wydobyć dodatkowy smak.

Dlaczego warto skusić się na tę zupę?

  • Ma wyjątkowy, zdecydowanie „wielowarstwowy” smak.
  • Kurkuma dobrze wpłynie na Waszą przemianę materii i po ciężkich posiłkach sprawi, że Wasza wątroba i trzustka zdecydowanie odpoczną i poczują się lepiej :).
  • Moje ulubione kuleczki tapioki nasycą Wasze brzuchy i nacieszą oczy :)!

No to co, dacie się skusić? Serdecznie zachęcam.

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Kokosowo-marchewkowa zupa
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!
Miodownik z kremem orzechowym Jeżeli lubisz w Święta zjeść dużo orzechów i miodu w jednym jednym cieście, to zapraszam po pyszny i słodki świąteczny przepis na miodownik z kremem orzechowym!
Krem dyniowo-pomarańczowy z imbirem Na jesienne długie, czasem mroźne wieczory warto przygotować coś zdrowego, smacznego i rozgrzewającego - np. moją zupę krem z dyni z pomarańczami i imbirem!

Jeden komentarz

  1. Śliczna miseczka w kształcie serca (?) :)
    Dyniowa z kokosem to normalka, ale kokosowej marchewkowej nie jadłam. Muszę spróbować :)

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*