Krem dyniowy z czarnym sezamem

Krem dyniowy z czarnym sezamem

Sezon dyniowy uznaję za otwarty! Pewnie nie uwierzycie, ale smak dyni poznałam dopiero w ubiegłym roku. Moim przysmakiem stała się dynia pieczona.
Dziś przepis na zupę z dyni duszonej, a pomysłów w głowie mam jeszcze całe mnóstwo :).
Możecie być pewni, że w najbliższym czasie będę Was „zasypywać” przepisami z udziałem tego warzywa!

Przepis na krem dyniowy z czarnym sezamem

Składniki

  • 700 g obranej dyni
  • 1 średnia marchewka
  • 3/4 szklanki śmietany 12% lub 18%
  • 3-4 spore ząbki czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • 3/4 szklanki przegotowanej wody
  • sól, pieprz według preferencji
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • odrobina pieprzu cayenne
  • odrobina kurkumy
  • 1/3 łyżeczki pieprzu syczuańskiego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki czarnego sezamu

Przygotowanie

  1. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i dowolnie kroimy na mniejsze części. Marchew obieramy i ścieramy na tarce.
  2. W garnku rozgrzewamy masło klarowane, wkładamy do niego wszystkie warzywa.
  3. Do warzyw dodajemy sól, pieprz, pieprz cayenne, gałkę muszkatołową, kurkumę i opcjonalnie pieprz syczuański.
  4. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu do momentu, aż warzywa zmiękną, ok. 20-25 min. Co jakiś czas mieszamy. Czas duszenia w dużej mierze zależny jest od wielkości kostek dyni.
  5. Pod koniec duszenia dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze ok. 5 min.
  6. Następnie blendujemy wszystkie warzywa ze śmietaną na gładki krem.
  7. Do całości dodajemy wodę, u mnie ok. 3/4 szklanki. Wody można dodać więcej lub mniej, w zależności jaką konsystencję zupy chcemy uzyskać.
  8. W razie potrzeby dodajemy dowolne przyprawy do smaku.
  9. Po zblendowaniu całości i uzyskaniu odpowiedniej konsystencji można całość zagotować, szczególnie jeśli dodaliśmy wodę nieprzegotowaną.
  10. Podajemy z uprażonym na suchej patelni czarnym sezamem bądź dowolnymi dodatkami, w zależności od preferencji :).

gwk3_0129

Życzę smacznego!

Kilka informacji

  • W przepisie używam śmietany. Nie kupujcie i nie używajcie przypadkiem śmietan „do zupy”! Zawierają mnóstwo chemii: skrobię modyfikowaną kukurydzianą i niepotrzebne zagęszczacze typu guma guar czy mączka chleba świętojańskiego. Śmietana w swoim składzie powinna zawierać mleko i bakterie mlekowe Bifidobacterium lactis (BB-12). Śmietana, której ja najczęściej używam w kuchni to śmietana 18% firmy Klimeko (dostępna m.in w supermarketach Piotr i Paweł). Wam też ją polecam.
  • Dynia ma mnóstwo beta-karotenu, witamin (m.in. B1, B6, C), minerałów (magnez, potas) i jest niskokaloryczna.
  • Czarny sezam to prawdziwa bomba witaminowa. Prażenie albo moczenie sezamu przed podaniem ułatwia przyswajalność zawartych w nim składników odżywczych.
Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Krem dyniowy z czarnym sezamem
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)
Pasztet z kurczaka zagrodowego i papryki Mimo że pasztet to trochę pracy w kuchni, gwarantuję Wam, że warto się poświęcić! Na wielkanocne śniadanie jak znalazł :). Smacznego :).
Krem dyniowo-pomarańczowy z imbirem Na jesienne długie, czasem mroźne wieczory warto przygotować coś zdrowego, smacznego i rozgrzewającego - np. moją zupę krem z dyni z pomarańczami i imbirem!
Gołąbki z boczniakami Dzisiejszy przepis to mój najnowszy pomysł na wykorzystanie cennych wartości odżywczych boczniaków :). Przy okazji to świetny i zdrowy posiłek dla każdego! Smacznego.

4 komentarze

  1. Jutro robię tę zupę. Zamiast sezamu dodam słonecznik.

  2. Koniecznie napisz jak smakowała :) !

  3. Krem dyniowy Oli „klasa Rysio”, wiem bo robiłam :) polecam wszystkim pasibrzuchom.
    Oczywiście byłabym chora gdybym nie dodała czegoś od siebie, tym razem ser przywieziony z Chorwacji prosto od „chłopa”, pysznie się komponował z ostrą nutą zupy.

  4. przepyszny:-) taki słodko-ostry…i jeszcze to połączenie z czarnym sezamem:-) polecam!:-)

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*