Lekka sałatka z indyka i warzyw

Lekka sałatka z indyka i warzyw

Moja dzisiejsza propozycja to zdrowa i lekka przekąska idealna dla każdego.
Za każdym razem kiedy przyrządzam w ten sposób indyka przypominają mi się słowa moich koleżanek i kolegów brzmiące mniej więcej tak „że też Ci się chce, ja to nie mam czasu na przyrządzanie w domu jedzenia do pracy”. Nie znoszę oceniać i nie robię tego. Zachęcam jedynie do prześledzenia tej propozycji i odpowiedzenia sobie na pytanie, czy faktycznie nie znajdziecie 15 minut na przygotowanie zdrowego i lekkiego posiłku do pracy? Czy nie jest to zdrowsze rozwiązanie niż poranna wizyta w pierwszej lepszej piekarni i kupienie „pełnoziarnistej” bułeczki?

gwk5_0162

Przepis na 1 porcję lunchu

Składniki

  • filet z indyka (na jedną porcję ok. 100-150 g)
  • garść miksu sałat
  • garść kiełków słonecznika
  • kilka rzodkiewek
  • 1/4 czerwonej lub żółtej papryki
  • pieprz, sól, papryka słodka i czosnek granulowany do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • olej kokosowy do smażenia Gdzie kupić?

Przygotowanie

  1. Filet z indyka płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dość cienkie plastry.
  2. Każdy z osobna osypujemy solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem.
  3. W tym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym.
  4. Na dobrze rozgrzany tłuszcz przekładamy mięso i smażymy do pełnego zarumienienia. Czas smażenia zależy od ilości mięsa i grubości jego kawałków. U mnie nie zajmuje to dłużej niż 10 minut, a lubię dobrze wysmażone mięso :).
  5. W czasie kiedy mięso smaży się na patelni do miski przekładamy warzywa, zalewamy je sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, mieszamy. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem.
  6. Na sam koniec na warzywa przekładamy ostudzonego indyka podzielonego na mniejsze części, jak widać na fotografii.

Prawda, że banalne??

Wskazówki

  • Użyte przyprawy to tylko moja propozycja. Czasami czosnek i paprykę zamieniam na curry. Tak przyprawione danie również świetnie smakuje.
  • Podobnie jest z warzywami, tutaj macie kolejne pole do popisu.

Życzę smacznego :)!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Lekka sałatka z indyka i warzyw
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!

2 komentarze

  1. Wprost idealna dla mnie, bo uwielbiam indyka. :D

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*