Mielone z dorsza i brokuła

Mielone z dorsza i brokuła

Kotleciki z dorsza i brokuła chodziły za mną od dawna. Największym problemem był zakup ryby, o którą naprawdę niełatwo we Wrocławiu. Kilka razy kupowałam dorsza, który niestety nie spełniał moich oczekiwań i w rezultacie rezygnowałam z przepisu.
Po czasie stwierdzam jednak, że nie ma tego złego :)! Zdecydowanie uważam, że przypadki się nie zdarzają i po coś ten przepis się odwlekał. Od wersji początkowej wzbogacałam go za każdym razem czymś nowym, raz była to próba udana, innym razem niekoniecznie ;).
Jedno jest pewne, dzisiejszy przepis to dla mnie wersja doskonała i gotowa, byście ją wypróbowali.
Mnie pozostaje życzyć Wam dużo szczęścia przy zakupie ryby, a potem już tylko SMACZNEGO!

gwk12_0174

Przepis na pyszne kotlety rybne

Składniki

  • ok. 400 g polędwicy z dorsza
  • ok. 80 g brokuła
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • kawałek (ok. 4-5 cm) pora
  • 1 mała marchew
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku (u mnie ok. 1 łyżeczka soli i ok. 3/4 łyżeczki pieprzu)
  • olej kokosowy do smażenia Gdzie kupić?

Przygotowanie

  1. Dorsza dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, zalewamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę.
  2. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora kroimy w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i przekładamy przygotowane chwilkę wcześniej warzywa. Smażymy przez ok. 5-7 min. aż delikatnie zmiękną. Warzywa lekko solimy.
  3. Brokuła dzielimy na małe różyczki, myjemy i osuszamy. Następnie przekładamy go do miski z rybą i wszystko blendujemy. Jeśli używacie mrożonej ryby i w misce będzie sporo wody, odlejcie ją.
  4. Usmażone warzywa przekładamy do miski z rybą i brokułem i wszystko mieszamy. Na sam koniec dodajemy jajko i natkę pietruszki (pociętą na drobne części) i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Z powstałej masy formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym po obu stronach po kilka minut.
  6. Kotlety smakują bardzo dobrze na ciepło, jak również na zimno.

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Mielone z dorsza i brokuła
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*