Owocowy koktajl z baobabem

Owocowy koktajl z baobabem

To, że na dworze jest szaro wcale nie musi oznaczać, że równie smutno będzie podczas naszych posiłków. Dzisiaj mam dla Was koktajl, który może stanowić świetną przekąskę w ciągu dnia. Dodatkowo zadbałam o to, aby znalazła się w nim duża dawka witaminy C, która niezależnie od pory roku jest ważna i potrzebna dla naszego organizmu.
Czy dacie się skusić na koktajl z dodatkiem owocu baobabu?

Przepis na 2 porcje

Składniki

  • 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego (ja użyłam mleka orkiszowo-migdałowego)
  • pół melona kantalupa
  • pół pomarańczy
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżeczki sproszkowanego owocu baobabu

Przygotowanie

  1. Melona obieramy ze skóry, wyjmujemy z niego pestki i przekładamy go do miski.
  2. Dodajemy 2 szklanki mleka, pomarańczę, sok z limonki i baobab.
  3. Wszystko blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Przelewamy do szklanek i gotowe :).

Dlaczego skusiłam się na zakup owocu baobabu

  • Baobab jest drzewem symbolizującym Afrykę, często nazywanym „drzewem życia”.
  • W Afryce niemal każda część drzewa, od korzeni, pnia, po liście i owoce znajduje zastosowanie w codziennym życiu. Młode liście zjadane są tak jak u nas szpinak, a młode pędy jak szparagi. Obierkami pożywiają się zwierzęta, a włókna z kory służą do wyrobu lin, koszy, ubrań czy papieru.
  • Ze względu na konieczność transportu, do naszego kraju trafia sproszkowany już miąższ owocu baobabu oraz olej tłoczony z jego nasion.
  • Sproszkowany owoc baobabu jest nieco kwaśny w smaku, ale poza tym dość neutralny. Zawartość witaminy C w tym owocu jest od 6 do nawet 10 razy większa niż w pomarańczy! Dodatkowo zawiera on dużą ilość potasu, w 100 g owocu jest go 3 razy więcej niż w słynącym z tego minerału bananie!
  • Kolejną ważną informacją jest duża zawartość wapnia. Dacie wiarę, że 100 g baobabu zawiera 2-3 razy więcej wapnia niż mleko krowie?
  • Na koniec dodam, że baobab zawiera sporą ilość błonnika i aminokwasów egzogennych, czyli tych niezbędnych dla naszego organizmu. Wśród nich jest tryptofan potrzebny do produkcji serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia :).

Moim zdaniem roślina ta zasługuje na uznanie, a co Wy myślicie?
W mojej kuchni już jest i Was również zachęcam do jego zakupu. Na zdrowie!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Owocowy koktajl z baobabem
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Krem dyniowo-pomarańczowy z imbirem Na jesienne długie, czasem mroźne wieczory warto przygotować coś zdrowego, smacznego i rozgrzewającego - np. moją zupę krem z dyni z pomarańczami i imbirem!
Orzeźwiająca lemoniada Zdrowa lemoniada z limonką i miętą z dodatkiem niezwykle oryginalnego cukru kokosowego to najlepszy sposób na letnie orzeźwienie. Pijcie na zdrowie :)!
Sałatka z melona i fety Jeśli szukacie lekkiej i zdrowej przekąski, to dobrze trafiliście. Orzeźwiająca i pyszna sałatka już na blogu. Zapraszam po przepis :)!

2 komentarze

  1. Pierwszy raz spotykam się z czymś takim, jak owoc baobabu. Jestem ciekawa i zaintrygowana. Gdzie można dostać coś takiego?

    • cześć :). Fajnie, że pytasz. Ja owoc babobabu kupuję w sklepie internetowym DrPelc. Polecam, świetny dodatek do koktajli i nie tylko :)! Pozdrawiam

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*