Pasta z makreli i awokado

Pasta z makreli i awokado

Tak jak wspominałam, awokado ma bardzo szerokie zastosowanie w mojej kuchni. Dzisiejszy przepis to pyszna pasta, pełna zdrowych i wartościowych tłuszczów. Jeśli lubicie ryby, to jestem pewna, że ta prosta propozycja przypadnie Wam do gustu :).

Przepis na wykonanie pasty

Składniki

  • 1/2 dojrzałego awokado
  • ok. 120 g mięsa z wędzonej makreli
  • ok. 100 g białego półtłustego twarogu
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • ok. pół pęczka szczypiorku lub zielonej cebulki
  • pieprz do smaku, ewentualnie sól

Przygotowanie

  1. Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i przekładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny.
  2. Następnie obieramy makrelę ze skóry, pozbywamy ją ości i mięso ryby przekładamy do miski z awokado.
  3. Dodajemy twaróg.
  4. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na gładką masę. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie dosalamy. Wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Na sam koniec dodajemy drobno pokrojony szczypiorek albo zieloną cebulkę, mieszamy.
  6. Dekorujemy szczypiorkiem.

Życzę smacznego :)!

Kilka słów na temat wędzonej makreli

  • Makrela to tłusta ryba, zawiera wiele nienasyconych (zdrowych) kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 korzystnie wpływających na nasze zdrowie, w tym na pracę naszego mózgu.
  • Ryba ta dostarcza nam dużo selenu.
  • Na polskie stoły makrela trafia głównie w formie wędzonej, czyli w jakimś stopniu przetworzona. Aby w pełni cieszyć się walorami odżywczymi ryb, należy włączyć do diety również ryby świeże.
Podsumowanie i ocena przepisu
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!
Twaróg ze świeżymi warzywami Brak pomysłu na lunch do pracy? Podpowiem Ci jak zdrowo i smacznie zjeść coś, co szybko i łatwo przygotujesz - sprawdź mój przepis na twaróg z warzywami!
Awokado z melisą Co powstanie, kiedy połączymy brzoskwinie, melisę i awokado? Te niecodzienne składniki tworzą razem coś niesamowitego :). Sprawdź mój przepis!

5 komentarzy

  1. Robię pastę z makreli, ale nie próbowałam z awokado. Ciekawy pomysł.

  2. Pomysł jest nie tylko ciekawy… świetne połączenie, smakuje wybornie. Właśnie zajadam i nie mogę się opanować ;) Polecam wszystkim amatorom pasty z makreli…

  3. Właśnie zajadamy z Krzychem Twoją pastę, jest znakomita, elegancka, idealna na kanapki koktajlowe. Dajemy 10/10 :-)

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*