Pieczone buraki z papryką

Pieczone buraki z papryką

Pieczone buraki stanowią świetny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Ja przygotowuję je często razem z kotletami mielonymi, z którymi świetnie się komponują. Dzięki pieczeniu buraków w całości, ze skórką zachowujemy ich cenne barwniki – betacyjaniny, oraz wit. B, które giną podczas gotowania w wodzie. Poza tym, pieczone buraki charakteryzują się niezwykłymi walorami smakowymi.
Podpieczenie papryki z kolei znacznie zwiększa przyswajalność beta-karotenu.
Co tu dużo mówić, dzisiejszy przepis to samo zdrowie.

Przepis na pieczone buraki z papryką

Składniki

  • ok. 1 kg drobnych czerwonych buraków
  • 2 średnie czerwone papryki
  • 1 średnia czerwona cebula
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku (u mnie ok. 1/2 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu)
  • masło klarowane

Przygotowanie

  1. Buraki dokładnie myjemy i przekładamy w całości do brytfanny.
  2. Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych. Polewamy łyżką oliwy z oliwek i przekładamy do buraków.
  3. Całość wkładamy do piekarnika, pieczemy w temp. 180 stopni.
  4. Buraki pieczemy ok 1,5 godziny, paprykę ok. 20 min., po czym wyjmujemy ją z piekarnika i przekładamy do naczynia. Paprykę można pozbawić skórek, szczególnie tych mocno podpieczonych.
  5. W międzyczasie na łyżeczce masła klarowanego lekko rumienimy cebulę z dodatkiem soli i pieprzu.
  6. Kiedy buraki będą gotowe, wyjmujemy je z piekarnika i po ostudzeniu obieramy ze skóry. Kroimy na mniejsze kawałki.
  7. Buraki wkładamy do naczynia z papryką. Dodajemy zarumienioną wcześniej cebulę i sok z cytryny
  8. Całość blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Ja lubię jak całość jest mocno rozdrobniona.
  9. Na koniec ewentualnie dodajemy jeszcze sól, pieprz albo sok z cytryny do smaku.
  10. Można podawać zarówno na zimno jak i ciepło.

Tak przygotowane puree z buraków i papryki stanowi świetny dodatek do mięs. Mnie idealnie komponuje się z kotletami mielonymi.

Standardowo, nie mogę doczekać się już Waszych propozycji podania :)!

Dlaczego warto jeść buraki i paprykę

  • Papryka zawiera bardzo dużą dawkę wit. C. Szklanka papryki zawiera więcej witaminy C niż szklanka soku z pomarańczy. Aby w pełni cieszyć się przyswajalnością tej witaminy, najlepiej spożywać paprykę na surowo.
  • Połączone działanie wit. C i beta-karotenu w papryce może zapobiegać chorobom oczu, np. zaćmie
  • Kapsaicyna, roślinna substancja, która nadaje ostrości papryczce chili, unieszkodliwia związki rakotwórcze i zabija komórki nowotworowe!
  • Buraki zawierają sporą ilość kwasu foliowego i błonnika.
  • Wspomniany już barwnik zawarty w burakach chroni komórki przed czynnikami rakotwórczymi.
  • Buraki i papryka są niskokaloryczne.
  • Buraki mają wysoki IG (indeks glikemiczny), dlatego osoby chore na cukrzycę powinny jeść je w niewielkich ilościach.
Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Pieczone buraki z papryką
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!
Miodownik z kremem orzechowym Jeżeli lubisz w Święta zjeść dużo orzechów i miodu w jednym jednym cieście, to zapraszam po pyszny i słodki świąteczny przepis na miodownik z kremem orzechowym!
Twaróg ze świeżymi warzywami Brak pomysłu na lunch do pracy? Podpowiem Ci jak zdrowo i smacznie zjeść coś, co szybko i łatwo przygotujesz - sprawdź mój przepis na twaróg z warzywami!

2 komentarze

  1. Ola, mam dość duże buraki, upiec je w całości wydłużając czas pieczenia czy może przekroić na mniejsze kawałki?

    • Aniu, możesz wykorzystać obie opcje o których piszesz, wszystko zależy jak dużo czasu możesz poświęcić na pieczenie buraków :). Pieczone w całości nie utracą barwnika :). Podzielisz się wrażeniami ? Smacznego :).

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*