Pieczony schab nadziewany śliwką i daktylami

Pieczony schab nadziewany śliwką i daktylami

Pieczone mięso to w wielu domach nieodłączny element Świąt. Ja osobiście bardzo lubię upieczone mięso wieprzowe. Myśląc nad tym przepisem miałam milion pomysłów, przede wszystkim na nadzienie schabu. Zdecydowałam się na śliwki z dodatkiem moich ulubionych daktyli. Połączenie wyszło ciekawe, dlatego z wielką przyjemnością przedstawiam Wam moją mięsną propozycję do świątecznego menu :)!

gwk5_0259

Przepis na świąteczny pieczony schab

Składniki

  • 750 g schabu bez kości
  • kilka sztuk suszonych śliwek i daktyli
  • 1 niepełna łyżeczka soli
  • ok. 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • ok. 3/4 łyżeczki majeranku
  • ok. 1/2 łyżeczki pieprzu
  • ok. 3 listków laurowych i ok. 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie

  1. Schab płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. Następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Mniej więcej po środku mięsa przekłuwamy je na wylot.
  3. Powstały otwór faszerujemy śliwkami i daktylami. Ja śliwkę nadziałam daktylem i w ten sposób nadziewałam powstały otwór w mięsie. W kwestii nadzienia (ilość śliwek w stosunku do daktyli) pozostawiam dużą dowolność.
  4. Następnie przyprawiamy schab zaproponowanymi przyprawami oraz pokrojonym w kostkę czosnkiem. Na sam koniec dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, i tak zamarynowany schab odstawiamy na kilka godzin. U mnie marynowanie trwało ok. 5 godzin.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury ok. 180 stopni. Z mięsa usuwamy liście laurowe oraz ziele angielskie. Mięso wkładamy do rękawa, z wierzchu układamy kilka kawałków masła klarowanego, przekładamy do brytfanny i pieczemy przez ok. 80 minut.
  6. Upieczone mięso najlepiej schłodzić. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Pieczony schab nadziewany śliwką i daktylami
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*