Piernik bez mąki

Piernik bez mąki

Obiecałam i dotrzymuję słowa. Dziś kolejny świąteczny piernik, zupełnie inny niż jego poprzednik :). Oba ciasta, choć to pierniki, są zupełnie inne! Osobiście nie potrafię wybrać mojego faworyta, dlatego też oba znajdują swoje miejsce na blogu. Zapraszam po pyszny przepis!

gwk5_0154

Sposób na ciasto bez mąki

Składniki

  • 300 g batata bez skóry
  • 250 g obranych bulw topinamburu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki syropu z tapioki
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki karobu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 3/4 łyżeczki mielonej wanilii, niecała 1/3 łyżeczki mielonego imbiru, gałki muszkatołowej i goździków mielonych
  • do dekoracji polewa czekoladowa: 3-4 łyżki mleka kokosowego, 1,5 łyżki oleju kokosowego, ok. 1/2 łyżki miodu, 1,5 łyżki kakao


Przygotowanie

  1. Batata i topinambur obieramy ze skóry, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  2. Po starciu warzywa puszczą dużo soku, który należy wycisnąć z warzyw i odlać.
  3. Do odciśniętego batata i topinamburu dodajemy resztę składników i przyprawy.
  4. Wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Po dodaniu oleju kokosowego mogą utworzyć się grudki, które w miarę możliwości należy rozgnieść.
  6. Po dokładnym wymieszaniu składników powstałą masę przekładamy do formy (u mnie mała keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 45-50 minut.
  8. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do ostygnięcia i przygotowujemy polewę czekoladową. W rondelku rozpuszczamy po kolei mleko kokosowe, olej kokosowy, miód i kakao. Wszystkie składniki gotujemy na małym ogniu często mieszając do momentu uzyskania dość gęstej masy czekoladowej.
  9. Dobrze ostudzone ciasto dekorujemy powstałą polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.

Smacznego :)!

Kilka informacji

  • Jak zauważyliście, w moich piernikach nie używam przyprawy do pierników. Sklepowa przyprawa do pierników oprócz zaproponowanych przeze mnie cynamonu, wanilii, goździków czy gałki muszkatołowej zawiera również cukier, którego przecież nie chcemy w wypiekach. Poza tym komponując przyprawy samodzielnie możemy dowolnie wybrać proporcje i dodać np. więcej ulubionej przyprawy, aby to ona była bardziej wyczuwalna.
  • Czy wiecie, że bulwy topinamburu można jeść na surowo i smakują wtedy jak biała rzepa, a po ugotowaniu przypominają ziemniaki?
  • Topinambur to doskonałe źródło witamin, szczególnie tych z grupy B, zawiera też wiele minerałów w tym żelazo, wapń i potas, wpływające na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Najważniejszym składnikiem topinamburu jest inulina, która stanowi jeden z najcenniejszych prebiotyków dla naszej flory jelitowej, przyczyniając się do zwiększenia odporności organizmu.
  • Topinambur ma niski indeks glikemiczny, pozytywnie wpływa na wygląd naszej skóry, jest zalecany dla diabetyków, obniża ciśnienie krwi, dobrze wpływa na pamięć i koncentrację. Wspiera układ sercowo-naczyniowy oraz kostno-stawowy.

Jak sami widzicie, samo zdrowie!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Piernik bez mąki
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!

Jeden komentarz

  1. Świetny pomysł! To dla mnie zupełnie coś nowego:)

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*