Pomarańczowa babka wielkanocna

Pomarańczowa babka wielkanocna

Przyznam Wam, że ułożenie przepisu i koncepcji na tę babkę zajęło mi dokładnie 3 tygodnie. Po raz pierwszy wymyślenie przepisu, który zasłużyłoby na publikację zajęło mi tyle czasu. Szczerze mówiąc, chciałam zrezygnować z babki, bo powoli traciłam wiarę, że uda mi się upiec coś co mnie zadowoli, a tym samym zasmakuje i Wam. Możecie mi wierzyć lub nie, ale przez te 3 tygodnie upiekłam tyle babek, które wylądowały w koszu, że jak zabierałam się do pieczenia babki z dzisiejszego przepisu, to chciało mi się płakać i chyba nie wierzyłam, że się uda ;). Kombinowałam z mąkami, składnikami, ilością jajek. Miała być babka fasolowa, marchewkowa albo cytrynowa. Dziś wiem, że mój upór się opłacił – piszę do Was zajadając pyszną pomarańczową babkę, z której cieszę się jak dziecko :)!

gwk10_0234

Przepis na małą wielkanocną babę

Składniki

  • Mąki: 3 łyżki mąki kokosowej, po 1 łyżce mąki amarantusowej i jaglanej, 2 łyżki skrobi kukurydzianej Gdzie kupić?
  • 3 jajka
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego
  • 2 czubate łyżki miodu
  • 150 ml śmietany (ok. pół kubka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • skórka z całej pomarańczy
  • Polewa czekoladowa: 3-4 łyżki mleka kokosowego, 1,5 łyżki oleju kokosowego, ok. 1/2 łyżki miodu, 1,5 łyżki kakao, wiórki kokosowe (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Formę na babkę smarujemy olejem kokosowym i wstawiamy do lodówki lub przekładamy w inne chłodne miejsce na czas przygotowywania ciasta. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni.
  2. Następnie bardzo cieniutko obieramy skórkę z pomarańczy, kroimy w bardzo drobną kostkę i zalewamy wrzącą wodą.
  3. Do miski odmierzamy mąki i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Do następnej miski wybijamy jaja.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy do niego sparzoną skórkę pomarańczową. Smażymy na maluteńkim ogniu. Do oleju i skórki dodajemy miód. Wszystko smażymy na najmniejszym ogniu przez ok. 7 minut.
  6. W międzyczasie ubijamy jajka z dwiema szczyptami soli, do momentu, aż zrobią się prawie białe.
  7. Po 5-7 min. patelnię z olejem, miodem i skórką zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.
  8. Do ubitych jaj stopniowo dodajemy po 1 łyżce mieszanki mąk i śmietanę, wszystko cały czas delikatnie miksując.
  9. Na sam koniec dodajemy tłuszcz z miodem i skórką pomarańczową. Powstałą masę bardzo dokładnie mieszamy.
  10. Przekładamy do przygotowanej formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 30-35 minut.
  11. Po wyjęciu babki z piekarnika studzimy ją, wyjmujemy z formy i dekorujemy polewą czekoladową i opcjonalnie wiórkami kokosowymi.

Jaka jest moja babka?

  • Babka, która tak długo „rodziła” się w mojej głowie jest bardzo delikatna.
  • Dzięki zastosowanym mąkom jest lekka, wilgotna i delikatnie piaskowa.
  • W mojej głowie zrodził się pomysł, aby ta wielkanocna babka była jasna ;). Udało się!
  • Usmażona skórka pomarańczowa nadaje babce niepowtarzalnego smaku, który świetnie komponuje się z polewą czekoladową.
Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Pomarańczowa babka wielkanocna
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity

RelatedPost

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*