Pomarańczowy mus awokado

Pomarańczowy mus awokado

Uwielbiam awokado. Zawsze inspiruje mnie do stworzenia w kuchni czegoś nowego, dlatego gości u mnie niemal zawsze. Wykorzystuję je jako przystawkę, podstawę wielu deserów, sałatek, musów, czy dań wytrawnych. Dzisiejszy mus to absolutna prostota, która jednak zachwyciła mnie smakiem i lekkością.

Moja propozycja na 2 porcje pomarańczowego musu

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pomarańcza
  • 1 szklanka mleka kokosowego Gdzie kupić?
  • sok z połowy cytryny
  • garść borówek

Przygotowanie

  1. Awokado przekrawamy na pół i pozbawiamy pestki. Pomarańczę dokładnie obieramy, pozbawiamy błonek, wyciskamy sok z połowy cytryny.
  2. Wszystko wkładamy do miski i miksujemy z mlekiem kokosowym do uzyskania gładkiej masy.
  3. Przelewamy do pucharków, wkładamy do lodówki, do schłodzenia.
  4. Deser zaraz po przygotowaniu również nadaje się do spożycia, jednak schłodzony smakuje najlepiej. Im dłuższy czas chłodzenia, tym lepiej.
  5. Przed podaniem dekorujemy borówkami lub innymi dowolnymi owocami.

Deser jest pyszny, delikatny, koniecznie spróbujcie :)!

Kilka faktów na temat awokado

  • Awokado pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Jest to niezwykły owoc, zawiera dużo jednonienasyconych, zdrowych kwasów tłuszczowych m.in. omega-9 (kwas oleinowy), a oprócz tego błonnik, wiele witamin, m.in. rozpuszczalnych w tłuszczach, witaminy A i E oraz minerały, w tym potas.
  • Awokado dostępne w sklepach bardzo często jest niedojrzałe, twarde i nie nadaje się wówczas do spożycia. Owoc dojrzewa kilka dni. Kiedy staje się miękkie i szypułka z łatwością oddziela się od owocu, można z powodzeniem je wykorzystać. Po oddzieleniu szypułki kolor “gniazdka” po niej powinien być zielony. Awokado lubi dojrzewać w towarzystwie bananów :).
  • Po rozkrojeniu owoc szybko brązowieje, dlatego warto skropić go sokiem z cytryny, wtedy zachowuje swój delikatnie zielony kolor.
  • Jest całe mnóstwo odmian awokado, blisko 20. Ja często wykorzystuje odmianę Hass, która jest bardzo delikatna w smaku, a na zewnątrz rozpoznamy ją po charakterystycznej, dość szorstkiej brązowawej skórce. Ta odmiana jest ogólnodostępna, w dobrej cenie, np. w sklepach sieci Lidl.

Jeśli ktoś z Was nie poznał jeszcze smaku awokado, gorąco polecam!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Pomarańczowy mus awokado
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*