Przepisy ze składnikiem: awokado

awokado

Wysokokaloryczny owoc o dużej zawartości tłuszczu. Zarówno tłuszcze, jak i inne składniki pokarmowe zawarte w awokado maja bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Absolutnie nie powinniśmy rezygnować ze spożywania awokado, a Ci, którzy jeszcze w nim nie zasmakowali, powinni jak najszybciej przekonać się, że warto. Oprócz dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie, awokado ma bardzo szerokie spektrum zastosowania w kuchni. Można wykorzystywać je do przygotowywania słodkich deserów, jak i wytrawnych past do pieczywa, a także zajadać z innymi warzywami lub owocami, np. w sałatkach. O tym czy awokado jest gotowe do spożycia przekonacie się odrywając szypułkę. W dojrzałym owocu (gotowym do spożycia) miejsce po szypułce jest zielone. Po zjedzeniu owocu można wykorzystać jego pestkę – zmielić ją i dodać np. do koktajlu lub zanurzyć do połowy wysokości w wodzie (opierając na patyczkach) na ok. miesiąc. Po tym czasie pestka wypuści korzeń, który po umieszczeniu w doniczce z ziemią da Wam nową roślinkę :).