Przepisy ze składnikiem: biała fasola

Roślina strączkowa o dużej zawartości białka roślinnego, dlatego też jest chętnie spożywana przez wegetarian. Należy jednak pamiętać, że białko w fasoli nie zawiera pełnego zestawu aminokwasów, stąd nie jest pełnowartościowe! Jako składnik pokarmowy fasola to jednak węglowodan o dużej zawartości minerałów, witamin i błonnika. Fasola nie należy do pokarmów lekkostrawnych, dlatego też osoby mające problemy z zaparciami i zmagające się z chorobami jelit powinny jadać ją bardzo ostrożnie. Istnieje wiele gatunków fasoli, w tym fasoli białej. Można kupić dużą fasolę Jaś, drobną lub średnią. Ziarna fasoli przed gotowaniem należy wymoczyć. Moczenie ziaren sprawia, że fasola jest lżej strawna, a także znacznie skraca się czas jej gotowania. Fasolę najbezpieczniej moczyć przez całą noc. Dodatkowo, aby wpłynąć na lepsze trawienie fasoli, do gotowania można dodać zioła, np. majeranek, ziele angielskie lub kminek. Sól dodajemy zawsze na samym końcu, gdy fasola jest już miękka!