Przepisy ze składnikiem: marchewka

marchewka

Bardzo powszechne warzywo o przyjemnym słodkim smaku. Jest chętnie spożywana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Można jadać ją zarówno w formie surowej, jak i gotowanej, duszonej lub pieczonej. Najzdrowsza jest marchew surowa, ponieważ gotowana traci wartości odżywcze, a dodatkowo po obróbce cieplnej znacznie wzrasta jej Ig (indeks glikemiczny). Tym samym gotowana marchew nie jest wskazana dla osób cierpiących na cukrzycę. Spożywając marchew nie należy zapominać o połączeniu jej z tłuszczem (najlepiej kokosowym), aby łatwiej przyswoić zawarty w niej beta-karoten. Poza prowitaminą A marchew zawiera sporo błonnika. Trudno wymienić wszystkie możliwości wykorzystania tego warzywa w kuchni, gdyż sposobów i pomysłów na jej zastosowanie są tysiące! Jako ciekawostkę napiszę, że plamy powstałe po soku marchewkowym najprościej wywabić wystawiając je na działanie promieni słonecznych :).