Przepisy ze składnikiem: wiórki kokosowe

wiórki kokosowe

Powstają ze zmielenia i obróbki termicznej miąższu kokosa. Zawierają dużo zdrowego tłuszczu kokosowego i błonnika, a niewiele cukru. Mają dużo kalorii, których jednak nie należy się bać. Wiórki kokosowe mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można zajadać je same w formie przekąski, wzbogacić nimi jogurt naturalny lub podnieść nimi wartość kaloryczną i smakową posiłku. Idealnie nadają się do wypieków, a także jako dekoracja ciast, tortów czy ciasteczek. Po zmieleniu wiórków kokosowych otrzymujemy pyszną kokosową pastę, która również ma nieograniczone zastosowanie w kuchni. Przy zakupie wiórków należy zwracać uwagę przede wszystkim na to, by nie zawierały środka konserwującego (dwutlenku siarki) SO2, a przechowując je uważajcie, aby były szczelnie zamknięte – wtedy dłużej zachowają swój piękny aromat i świeżość.