Puree z dyni i orzechów włoskich

Puree z dyni i orzechów włoskich

Z domu rodzinnego przywiozłam ostatnio całą skrzynkę świeżutkich orzechów włoskich, prosto z drzewa :). Smaku takich świeżych orzechów nie da się porównać z żadnymi kupnymi. Są w 100 % naturalne i mimo tego, że wyłuskanie ich z łupinek to czynność pracochłonna, w okresie jesiennym jestem od niej uzależniona :).
Orzechy włoskie połączyłam z dynią, tworząc puree, które świetnie komponuje się z czarną soczewicą.

gwk4_0093

Oto przepis na 2 porcje

Składniki

  • 500 g obranej dyni
  • puszka mleka kokosowego (400 ml) Gdzie kupić?
  • 4 ząbki czosnku
  • 60 g orzechów włoskich (wcześniej wymoczonych w wodzie z sokiem z cytryny)
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu i pieprzu cayenne

Przygotowanie

  1. Dynię kroimy w kosteczkę, wrzucamy do garnka.
  2. Dodajemy mleko kokosowe, drobno pokrojony czosnek, przyprawy i orzechy.
  3. Wszystko razem gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. aż dynia zmięknie.
  4. Po tym czasie całość blendujemy do uzyskania puree. W razie potrzeby dodajemy dowolne przyprawy.
  5. Danie świetnie komponuje się z soczewicą, np. czarną.
  6. Danie można podawać również z makaronem, proponuję gryczany ze sklepu Dra Pelca, jak i w towarzystwie mięsa, np. kotletów mielonych.

Życzę smacznego :)!

Dlaczego warto sięgać po orzechy włoskie

  • Cechuje je dość łatwa dostępność oraz atrakcyjna cena.
  • Są dobrym źródłem nienasyconych (zdrowych) kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, dobrze wpływających na pracę mózgu.
  • Orzechy włoskie są bogatym źródłem błonnika, magnezu, witamin z grupy B, a także minerałów, takich jak mangan czy miedź.
  • Podsumowanie i ocena przepisu
    Nazwa przepisu
    Puree z dyni i orzechów włoskich
    Opublikowany dnia
    Czas przygotowania
    Czas gotowania
    Czas całkowity
    Średnia ocena
    51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
    Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
    Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!
    Miodownik z kremem orzechowym Jeżeli lubisz w Święta zjeść dużo orzechów i miodu w jednym jednym cieście, to zapraszam po pyszny i słodki świąteczny przepis na miodownik z kremem orzechowym!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*