Sałatka z pieczarek bez majonezu

Sałatka z pieczarek bez majonezu

Dziś mam dla Was bardzo smaczną sałatkę, w której oprócz pieczarek są jajka oraz kilka innych drobiazgów, które w całości tworzą naprawdę dobre połączenie.
Co do majonezu, którego nie ma w sałatce, to oczywiście można kupić taki o dobrym składzie (głównie w sklepach ze zdrową żywnością) lub zrobić go samemu w domu. Niestety większość majonezów dostępnych w sklepach charakteryzuje się długim terminem przydatności do spożycia, a co za tym idzie, całym mnóstwem niepotrzebnych, sztucznych dodatków i cukru.
Nigdy nie byłam fanką majonezu, a dzisiejszy przepis udowadnia, że bez niego da się stworzyć smaczną sałatkę. Liczę więc na to, że dacie się skusić ;)!

gwk9_0347

Przepis na zdrową sałatkę wielkanocną

Składniki

  • 60 dag pieczarek (waga po oczyszczeniu i ewentualnym obraniu)
  • 6 jajek (ekologicznych)
  • 2 czubate łyżki startego żółtego sera typu cheddar
  • 1 mała cebula
  • połowa pęczka natki pietruszki
  • Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego, 2 łyżeczki musztardy, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Pieczarki obieramy lub dokładnie myjemy. Odcinamy końcówkę nóżki i kroimy pieczarki w plasterki. Przekładamy do garnka, gotujemy i po doprowadzeniu do wrzenia odcedzamy, przekładamy do salaterki, w której powstanie sałatka, zostawiamy do wystygnięcia.
  2. W międzyczasie gotujemy jajka. Po ugotowaniu, obraniu i wystudzeniu jajka kroimy w plasterki.
  3. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, parzymy wrzącą wodą i przekładamy do pieczarek. Natkę pietruszki kroimy lub rwiemy na małe części i przekładamy do salaterki z wystudzonymi pieczarkami i cebulą.
  4. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach ser i dokładamy do salaterki. Wszystko mieszamy.
  5. Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki jajka i przygotowujemy sos używając zaproponowanych składników.
  6. Odpowiednio przygotowany i doprawiony sos (ilość soli i pieprzu dostosujcie do osobistych preferencji) przekładamy do salaterki i mieszamy wszystkie składniki.
  7. Sałatę wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny, aby wszystkie składniki się „przegryzły”.

Składniki sałatki – na co zwrócić szczególną uwagę?

  • Zdecydowanie na musztardę. Znaczna większość dostępnych musztard oprócz dodatku cukru zawiera syrop glukozowo-fruktozowy. Wybierajcie musztardę bez tego dodatku. Ja kupuję musztardę ekologiczną.
  • Jogurt grecki wybierajcie tylko taki bez dodatku mleka w proszku.
  • Jajka, tu wybór powinien paść na jajka ekologiczne.
  • No i ser żółty – decydujcie się jedynie na taki bez barwników i konserwantów.
Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Sałatka z pieczarkami bez majonezu
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Miodownik z kremem orzechowym Jeżeli lubisz w Święta zjeść dużo orzechów i miodu w jednym jednym cieście, to zapraszam po pyszny i słodki świąteczny przepis na miodownik z kremem orzechowym!
Pasztet z wątróbki i pieczarek Dobre śniadanie to podstawa! Do grona śniadaniowych przepisów dołącza pyszny pasztet, który dostarczy dużej porcji białka i energii na cały dzień.
Krem dyniowo-pomarańczowy z imbirem Na jesienne długie, czasem mroźne wieczory warto przygotować coś zdrowego, smacznego i rozgrzewającego - np. moją zupę krem z dyni z pomarańczami i imbirem!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*