Szaszłyki drobiowo-warzywne

Szaszłyki drobiowo-warzywne

Mamy już wiosnę, więc z dnia na dzień w sklepach będzie przybywać świeżych warzyw i owoców. Na całe szczęście, bo przyznam Wam, że nie ma dla mnie nic bardziej inspirującego niż warzywniak wypełniony po brzegi polskimi warzywami. Póki co trzeba się jednak ratować, bo przecież nie może być monotonii na naszych talerzach ;)! Dlatego wymyśliłam dziś proste danie, które każdy z Was pewnie świetnie zna i zajadał niejednokrotnie w różnych wydaniach. W moich szaszłykach, bo o nich mowa, znajdziecie dużo kolorowych warzyw i indyka. Zapraszam po przepis!

Składniki na 6 szaszłyków

Składniki

  • 50 dag mięsa z indyka (u mnie filet)
  • 1 średni batat
  • po 1 szt. papryki zielonej, czerwonej i żółtej
  • 1 średnia cukinia
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, papryka ostra i lubczyk do smaku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • kawałek sera cheddar
  • drewniane patyczki do szaszłyków

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Doprawiamy przyprawami (u mnie ok. 3/4 łyżeczki soli, niecałe 1/2 łyżeczki pieprzu i papryki ostrej oraz 1 łyżeczka lubczyku – lość i dobór przypraw to rzecz absolutnie dowolna i uzależniona od waszych preferencji). Mięso z przyprawami wkładamy do miski i odstawiamy na czas przygotowania warzyw.
  2. W czasie, gdy mięso się marynuje, obieramy batata i cebulę. Cukinię oraz papryki dokładnie myjemy, a papryki dodatkowo pozbawiamy gniazd nasiennych.
  3. Warzywa kroimy w średniej wielkości kostkę, aby łatwo nam było później nadziewać je na patyki. Należy pamiętać, że cukinia upiecze się znacznie szybciej niż batat, stąd warto ją pokroić na znacznie grubsze kawałki niż batata. Cebula, ze względu na swoją budowę, też powinna być pokrojona dość grubo.
  4. Pokrojone warzywa wkładamy do miski, polewamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem i mieszamy, aby wszystkie równo obtoczyć obtoczyć w oliwie i przyprawach.
  5. Na koniec nadziewamy według własnych upodobań mięso oraz warzywa na patyki.
  6. Pieczemy w temperaturze maksymalnie 180 stopni przez ok. 30-40 minut. Aby mięso z indyka nie było suche, szaszłyki można piec w rękawie do pieczenia. Wówczas czas pieczenie może się skrócić.
  7. Czas pieczenia będzie w dużej mierze uzależniony od wielkości i grubości pokrojonych warzyw, głównie batata. Im grubsze kawałki, tym dłuższy czas pieczenia.
  8. Na ok. 10 minut przed zakończeniem pieczenia wyciągamy szaszłyki z piekarnika i posypujemy je startym cheddarem, po czym pieczemy jeszcze kilka minut do rozpuszczenia się sera.

Smacznego!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Szaszłyki drobiowo-warzywne
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!
Pasztet z wątróbki i pieczarek Dobre śniadanie to podstawa! Do grona śniadaniowych przepisów dołącza pyszny pasztet, który dostarczy dużej porcji białka i energii na cały dzień.
Twaróg ze świeżymi warzywami Brak pomysłu na lunch do pracy? Podpowiem Ci jak zdrowo i smacznie zjeść coś, co szybko i łatwo przygotujesz - sprawdź mój przepis na twaróg z warzywami!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*