Tapiokowe babeczki z porzeczkami

Tapiokowe babeczki z owocowym musem

Do przygotowania babeczek użyłam drobne perełki tapioki, w których zakochałam się od „pierwszego użycia”! Dziś zaprezentuję budyniową babeczkę w towarzystwie kwaśnego musu z porzeczki i banana. Ten niezwykle oryginalny, zdrowy deser nie tylko poprawi humor, orzeźwi, ale również zaskoczy. Połączenie kulek tapioki z mlekiem kokosowym i wanilią jest niezwykłe, a wszystko dodatkowo podkreśli owocowy mus. Co tu dużo mówić, jest pysznie:).

Zanim jednak przedstawię Wam przepis napiszę parę słów o tapioce.

Tapioka to skrobia pochodząca z bulw manioku uprawianego obecnie przede wszystkim na terenie Ameryki Południowej i Środkowej oraz Afryki. U nas można ją spotkać w postaci perełek o różnych rozmiarach lub w postaci mąki.

Jeśli chodzi o właściwości odżywcze, tapioka to produkt węglowodanowy, nie zawiera białek, w tym glutenu, cholesterolu, jest bezzapachowa, lekkostrawna i niskokaloryczna. Po użyciu nie zmienia smaku potraw, a jedynie wpływa na ich konsystencję (zagęszcza). Z powodzeniem może być spożywana przez alergików.

Tapioka to, krótko mówiąc, mąka znajdująca zastosowanie w kuchni przede wszystkim jako zagęszczacz potraw obok skrobi kukurydzianej, ziemniaczanej czy mąki z teffu.

Praktyczna rada: aby zagęścić potrawę, wystarczy łyżka którejś z ww. mąk na 250 ml wody .

Przepis na 4 tapiokowe babeczki

Składniki

  • 90 g perełek z tapioki Gdzie kupić?
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego Gdzie kupić?
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki mielonej wanilii lub 1 laska wanilii Gdzie kupić?
  • 4 małe łyżeczki syropu kokosowego, miodu lub ksylitolu
  • 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny, drobno starta skórka z cytryny lub pomarańczy

Przygotowanie

  1. Mleko i wodę gotujemy. Do gotującego się mleka i wody dodajemy kuleczki tapioki, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy, ciągle mieszając. Mieszanie jest bardzo ważne przez cały czas przygotowywania deseru, a w szczególności na początku.
  2. Do gotującej się tapioki i mleka dodajemy laskę wanilii, po uprzednim wyskrobaniu ziarenek wanilii, albo wanilię mieloną, sok z cytryny i skórkę startą z jednego dowolnego owocu.
  3. Całość gotujemy do momentu, aż białe kulki tapioki staną się przezroczyste.
  4. Jeśli zajdzie potrzeba, podczas gotowania dodajemy wodę (ja dolałam, oprócz ilości w składzie wyjściowym, ½ szklanki).
  5. Pod koniec gotowania dodajemy ksylitol, syrop kokosowy lub miód do osłodzenia.
  6. Czas przygotowania i gotowania deseru to ok 35-40 min.
  7. Po ugotowaniu, kiedy tapioka będzie w całości przezroczysta, przelewamy do foremek, studzimy i wkładamy babeczki do lodówki, aby stężały. Następnie przekładamy na talerzyk, polewamy musem z dowolnych owoców i gotowe.

Składniki na mus owocowy i jego wykonanie

Składniki

  • garść czerwonych porzeczek
  • 0,5 banana
  • Owoce bendujemy

Kilka wskazówek do przepisu

  • Tapioka ma tendencję do przywierania, stąd niezwykle ważne jest mieszanie w trakcie jej gotowania.
  • Podczas gotowania należy pilnować czy nie trzeba dolać wody bądź mleka, gdyż kulki bardzo szybko pęcznieją. Po ugotowaniu, kiedy kulki są w całości przezroczyste, deser powinien być gęsty, ale nie stały!
  • Z uwagi na fakt użycia mleka kokosowego, które samo w sobie jest dość słodkie, nie ma potrzeby dosładzania deseru. Z doświadczenia wiem jednak, że wyczuwana słodkość gorącej konsystencji zmniejsza się kiedy deser stężeje w lodówce.
  • Do przygotowania deseru polecam mleko kokosowe własnej produkcji, lub mleko Firm Aroy-d czy Real Thai (dostępne w supermarkecie Piotr i Paweł w bardzo dobrej cenie).
  • Owoce w przepisie to jedynie propozycja, mus można przygotować z dowolnych ulubionych lub sezonowych owoców.
Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Tapiokowe babeczki z musem owocowym
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!
Miodownik z kremem orzechowym Jeżeli lubisz w Święta zjeść dużo orzechów i miodu w jednym jednym cieście, to zapraszam po pyszny i słodki świąteczny przepis na miodownik z kremem orzechowym!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*