Torcik czekoladowo-kasztanowy

Torcik czekoladowo-kasztanowy

Wiecie co ostatnio stwierdziłam? Że muszę pomyśleć o otwarciu własnej cukierni ze zdrowymi, bezglutenowymi smakołykami! Przygotowywanie ciastek, torcików i wszelkich deserów to to, co lubię najbardziej ;)! W tej materii ciągle mam niedosyt, bardzo to lubię i chce więcej! Dużą motywacją są dodatkowo opinie moich kolegów i koleżanek z pracy, którzy, przyzwyczajeni do słodkich (sklepowych) smaków, z wielką chęcią sięgają po moje, „inne” i chcą więcej :D! Super to słyszeć, naprawdę!
O tym torciku już kiedyś Wam wspominałam. Pierwszy raz upiekłam go dla koleżanki, a dziś w końcu poznacie na niego przepis. To czekoladowe „małe co nieco” zdecydowanie zasługuje na Waszą uwagę. Oprócz tego, że tort jest bezglutenowy, to jeszcze zawiera całą masę zdrowych tłuszczy pochodzących z kokosa, awokado, orzechów i kakao! Pomyślałam, że będzie to idealny słodki akcent na zbliżający się Dzień Mamy! Co Wy na to?

gwk13_0057

Przepis na torcik z okazji Dnia Mamy

Składniki

  • Biszkopt: 5 łyżek mąki kasztanowej, 4 łyżki mąki z orzechów laskowych, 2 łyżki skrobi kukurydzianej, 5 jaj, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 3-4 łyżki cukru kokosowego, szczypta soli i 2 łyżki soku z cytryny. Dodatkowo odrobina oleju kokosowego do wysmarowania tortownicy.
  • Krem: 2 małe lub 1 duże awokado, 2 łyżki soku z cytryny, 1 pomarańcza, 2 garście daktyli, 2 łyżki syropu z tapioki, 3-4 łyżki kakao, 4-5 łyżek wiórków kokosowych, 200 g orzechów nerkowca, 2 łyżki oleju kokosowego
  • Nasączenie ciasta: Sok z 2 gruszek lub 2 pomarańczy :)

Przygotowanie

  1. Do miski odmierzamy mąki, dodajemy sodę i proszek do pieczenia, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Piekarnik nagrzewamy go do temperatury 180 stopni.
  3. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier kokosowy. Kiedy białka z cukrem będą miały sztywną konsystencję, dodajemy po 1 łyżce mąki i po jednym żółtku, cały czas mieszając na małych obrotach miksera/blendera. Na koniec dodajemy wyciśnięty wcześniej sok z cytryny.
  4. Gotową masę przelewamy do tortownicy wysmarowanej olejem kokosowym i pieczemy przez ok. 25-30 min. w temp. 180 stopni. Czas odnosi się do rozgrzanego wcześniej piekarnika.
  5. Przygotowujemy krem. Awokado pozbywamy pestki i za pomocą łyżki przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny, olej kokosowy, syrop z tapioki, kakao i blendujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
  6. Następnie w młynku rozdrabiamy daktyle i orzechy. Po rozdrobnieniu przekładamy do czekoladowej masy. Zostawiamy 2-3 łyżki orzechów do dekoracji.
  7. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe i pokrojoną w kostkę pomarańczę i wszystko dokładnie mieszamy. Powstanie gęsta czekoladowa masa.
  8. Przestudzony biszkopt przekrawamy na pół. Nasączamy sokiem z pomarańczy bądź gruszek, a następnie przekładamy go czekoladową masę. Zostawiamy ok. 1/4 masy do wysmarowania wierzchu i brzegu ciasta.
  9. Przykrywamy drugą warstwą biszkoptu i nakładamy resztę czekoladowego kremu na wierzch i brzeg ciasta. Na sam koniec dowolnie dekorujemy – ja udekorowałam tort wiórkami kokosowymi i orzechami.

Ten tort można dowolnie zmieniać

  • Zanim przejdę do modyfikacji, kilka słów o jajach. Ważne, aby jaja użyte do przygotowania biszkoptu miały temperaturę pokojową. Ponadto, jeśli używacie bardzo małych jaj, dodajecie 1 więcej niż podałam w przepisie.
  • Biszkopt można zrobić z samej mąki kasztanowej i skrobi kukurydzianej. Zamiast orzechów laskowych można użyć innych orzechów bądź zmielonych migdałów.
  • Zamiast jednej łyżeczki sody i jednej łyżeczki proszku możecie dodać dwie łyżeczki proszku do pieczenia. W takim przypadku możecie zrezygnować z soku z cytryny.
  • Zamiast orzechów nerkowca do kremu można użyć migdałów. Można dać mniej lub więcej wiórków kokosowych, ważne jednak, aby masa czekoladowa była dość gęsta. Pomarańcza to opcja, jeśli chcecie, możecie z niej zrezygnować.
  • Zamiast cukru kokosowego i syropu z tapioki można użyć dowolnej zdrowej substancji słodzącej, np. syropu kokosowego.
  • Ilość kakao dostosujcie do swojego smaku. Ja lubię kakao i intensywny czekoladowy smak, ale jeśli wolicie delikatniejszy smak, dodajcie mniej kakao do kremu ;).
  • Pamiętajcie, że jest to bezglutenowy biszkopt, więc nie będzie tak puszysty i nie wyrośnie tak jak biszkopt z mąki pszennej. Nie przejmujcie się tym – jest za to bardzo smaczny i zdrowy!

Wszystkie te modyfikacje przetrenowałam osobiście, za każdym razem torcik wychodzi pyszny i odrobinę inny. Mam nadzieję, że odnajdziecie w nim swój smak :).

Smacznego :)!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Torcik kasztanowo-czekoladowy
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*