Wegański sernik na zimno

Wegański sernik na zimno

Któregoś dnia pomyślałam o płatkach kasztanowych i jeszcze tego samego dnia powstał sernik na spodzie morelowo-kasztanowym :)! Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu. Sernik wyszedł naprawdę pyszny. Ja i moi znajomi zajadamy go z dużym apetytem. Ciasto, dzięki zawartym w nim składnikom, z dnia na dzień staje się coraz smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Kolejnymi jego atutami są czas i łatwość przygotowania.

Dla miłośników tradycyjnych serników obiecuję przygotować wkrótce coś pysznego, a tymczasem zachęcam Was wszystkich do tego wegańskiego :)!

gwk16_0005

Przepis na wegański sernik

Składniki

  • 150 g suszonych, niesiarkowanych moreli
  • 6-7 łyżek płatków kasztanowych
  • 250 naturalnego sera tofu
  • 1 puszka mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej Gdzie kupić?
  • 2-2,5 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego Gdzie kupić?
  • 2 łyżki syropu z tapioki
  • 1 średnia marchewka
  • skórka z połowy pomarańczy
  • kilka świeżych moreli lub inne owoce do dekoracji

Przygotowanie

  1. Skórkę z połowy pomarańczy, bardzo cienko obraną, zalewamy wrzącą wodą. Suszone morele również zalewamy wrzątkiem, w osobnej miseczce, i zostawiany pod przykryciem na ok. 15 min.
  2. Po upływie tego czasu odcedzamy morele i skórkę i czekamy aż przeschną.
  3. Gdy morele będą już dobrze odsączone, przekładamy je do młynka i rozdrabniamy. Rozdrobnione morele przekładamy do miski i dodajemy płatki kasztanowe. Wszystko dokładnie łączymy i powstałą masę przekładamy na spód tortownicy. Spód tortownicy można wcześniej bardzo cienko nasmarować tłuszczem kokosowym. Przygotowany spód można włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  4. Następnie do miski przekładamy odsączony z charakterystycznej zalewy ser tofu. Do sera dodajemy olej kokosowy, słód (w wersji wegańskiej będzie to syrop z tapioki) lub miód oraz mleko kokosowe. UWAGA! Mleko kokosowe przed użyciem powinno być bardzo dobrze schłodzone, gdyż w przepisie zależy nam na użyciu tylko stałej, tłustej części mleka, a nie wody. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
  5. Następnie obieramy marchewkę, kroimy ją na mniejsze kawałki i przekładamy do młynka wraz z dobrze odsączoną skórką pomarańczową. Wszystko bardzo dokładnie mielimy – im drobniej, tym lepiej.
  6. Zblendowaną marchewkę i skórkę przekładamy do miski z gładką masą serową i dalej blendujemy, do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
  7. Tak powstałą pomarańczową masę serową przekładamy na wcześniej przygotowany spód i dekorujemy owocami. U mnie są to pokrojone w kostkę morele i liofilizowane jeżyny.
  8. Przed spożyciem bardzo dobrze chłodzimy w lodówce przez minimum kilka godzin, przechowujemy w lodówce.

Składniki proste, ale:

  • Wybierajcie ekologiczny ser tofu (w dobrej cenie dostępny w sklepie Piotr i Paweł).
  • Mleko kokosowe wybierzcie firmy Terrasana lub moją ulubioną śmietankę kokosową firmy Real Thai. Oba rodzaje można dostać w Piotrze i Pawle. Ważne, by do przepisu użyć tylko stałej części, którą można uzyskać przechowując mleko w lodówce przez ok. 48 godzin przed użyciem. Można też kupić śmietankę lub mleko z oddzieloną częścią stałą od wody, o czym już pisałam w przepisie na ciasto truskawkowe z bitą śmietaną :). Nie wylewajcie pozostałej płynnej części mleka bądź śmietanki! Wykorzystajcie ją do sosu, zupy bądź kawy :).
  • Morele suszone zaproponowałam wymoczyć, ale możecie z tego zrezygnować. Wszystko zależy od stopnia ususzenia moreli. Jeżeli uda się Wam kupić mięciutkie, świeżo ususzone morele, to zrezygnujcie z moczenia.
  • Ilość oleju kokosowego w przepisie dotyczy oleju o stałej konsystencji, chodzi o pełne czubate łyżki oleju kokosowego.

Smacznego :)!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Wegański sernik na zimno
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*