Wigilijna zupa grzybowa ze śmietanką kokosową

Wigilijna zupa grzybowa ze śmietanką kokosową

Moja kolejna świąteczna propozycja dla Was to zupa grzybowa, którą uwielbiam i bez której nie wyobrażam sobie tych pięknych zimowych Świąt. Przedstawię Wam z pozoru bardzo tradycyjny przepis na jej wykonanie. Nie byłabym jednak sobą, gdybym nie poszukała w tej tradycji odrobiny siebie :).
Przyznam Wam, że tworząc zupę w ostatniej chwili zdecydowałam się na zamianę zwykłej śmietany na śmietanę kokosową. O efekcie koniecznie musicie przekonać się sami. Ja z całego serca polecam!

Przepis na wywar z warzyw

Składniki

  • 5 szklanek wody
  • 3 średnie marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • pół białej części pora
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • ok. 7 ziarenek pieprzu
  • 1 niepełna łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy 5 szklanek wody.
  2. Warzywa obieramy ze skóry. Marchewki i pietruszki przekrawamy na mniejsze części np. połówki i wrzucamy do garnka wraz z pozostałymi warzywami.
  3. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz.
  4. Gotujemy na wolnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia i bulgotania, aż warzywa będą miękkie. Im dłuższy czas gotowania, tym wywar będzie bardziej intensywny. Pod koniec gotowania dodajemy sól.

Przepis na zupę grzybową

Składniki

  • 3 duże garści suszonych grzybów
  • wywar z warzyw
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 8 łyżek śmietany kokosowej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta ksylitolu
  • pieprz, sól do smaku

Przygotowanie

  1. Grzyby wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i moczymy, najlepiej przez całą noc.
  2. Z przygotowanego wcześniej wywaru wyjmujemy warzywa. Dodajemy wymoczone wcześniej grzyby oraz dodatkowo 3 szklanki wody z ich namaczania.
  3. Tak przygotowany wywar z grzybami gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 40 minut.
  4. Następnie kroimy cebulkę w drobną kostkę, dodajemy do zupy i dalej gotujemy.
  5. Dodajemy przyprawy: gałkę, ksylitol, sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny.
  6. Na sam koniec dodajemy śmietanę kokosową i jeszcze chwilkę gotujemy.
  7. Podajemy z makaronem, np. makaronem orkiszowym.

Napiszcie jakie tradycyjne potrawy królują na Waszych stołach. A może podzielicie się ze mną jakimiś fajnymi zwyczajami? Będzie mi bardzo miło :).

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Wigilijna zupa grzybowa ze śmietanką kokosową
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!
Deser „Granat w kokosie” Lubicie desery z dużą ilością kokosa lub kwaskowatego granatu? Tylko na blogu "Granat w kokosie" znajdziecie pyszny i zdrowy deser z oboma tymi składnikami!
Pieczarkowy krem z czarnuszką Jeżeli lubicie zdrowe, aromatyczne zupy, to zachęcam Was do wypróbowania mojego kremu pieczarkowego z dodatkiem czarnuszki. Z pewnością Wam zasmakuje :)!

Jeden komentarz

  1. Pingback: Pieczarkowy krem z czarnuszką - Granat w kokosie

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*