Zdrowe ciasteczka nie tylko dla dzieci

Zdrowe ciasteczka nie tylko dla dzieci

Inspirację dla moich przepisów kulinarnych czerpię z przeróżnych miejsc, doświadczeń i sytuacji.
Jak myślicie, czy inspiracją mogą być dla mnie zakupy w markecie zupełnie przypadkowej osoby? Okazuje się, że jak najbardziej – mogą :).

Dlaczego zainspirowały mnie zakupy?

Mimo tego, że sama nie mam dzieci, mam świadomość jak ważne jest ich żywienie. Będąc dzieckiem miałam wieczne problemy z nadwagą. Pewnie dlatego dzisiaj zdecydowanie nie popieram kupowania dzieciom słodyczy, co rodzicie robią praktycznie codziennie, pielęgnując tym samym złe nawyki żywieniowe. Co więcej, chce mi się krzyczeć, kiedy widzę na opakowaniach sklepowych słodyczy, soków i innych smakołyków rekomendację Instytutu Matki i Dziecka. Wystarczy przyjrzeć się składowi jednego czy drugiego zarekomendowanego produktu, aby przekonać się, że nie warto wydawać na takie rzeczy swoich ciężko zarobionych pieniędzy.

Do poruszonego dziś tematu z całą pewnością powrócę nie raz na moim blogu, ale już nie mogę doczekać się, kiedy przedstawię Wam mój dzisiejszy przepis i sposób na zdrowe i pyszne ciasteczka :).

Oto przepis na 12 misiowych ciasteczek

Składniki

  • 2 łyżki mąki kokosowej Gdzie kupić?
  • 2 łyżki mąki jaglanej Gdzie kupić?
  • 1 łyżka oleju kokosowego Gdzie kupić?
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki miodu
  • 2 banany
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka karobu lub kakao (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Do miski przekładamy wszystkie składniki poza karobem i blendujemy przez chwilę na gładką masę.
  2. Opcjonalnie: łyżkę masy przekładamy do miseczki. Dodajemy karob lub kakao i mieszamy.
  3. Powstałą białą masę przekładamy łyżką do foremki (u mnie silikonowa w kształcie misiów).
  4. Opcjonalnie: na każdego misia nakładamy kropkę ciemnej masy i palcem wciskamy ją do środka. Powstaną brązowe brzuszki, jak na fotografii.
  5. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 20 min.

Kilka słów o użytych składnikach

  • Mąka jaglana i mąka kokosowa to bezglutenowe mąki, które oprócz tego, że są zdrowe, to są też dość atrakcyjne cenowo. Są również powszechnie dostępne.
  • Jeśli mamy odpowiedni sprzęt, młynek do mielenia zboża, Thermomix, mąki te możemy przygotować w domu, mieląc kaszę jaglaną lub wiórki kokosowe.
  • Śmietana i olej kokosowy nadają misiom maślanego posmaku.
  • Ilość miodu to moja propozycja, można według własnych upodobań dodać go więcej lub mniej. Można też użyć innej formy słodkości, np. syropu kokosowego albo syropu z tapioki.
  • Karob albo kakao możemy użyć opcjonalnie. W moim odczuciu misie z brzuszkiem są bardziej atrakcyjne, szczególnie dla małych miłośników zdrowych ciasteczek :).
  • Misie, nie tylko w moim odczuciu, smakują wyśmienicie :)! Spróbujecie?

    Podsumowanie i ocena przepisu
    Nazwa przepisu
    Zdrowe ciasteczka nie tylko dla dzieci
    Opublikowany dnia
    Czas przygotowania
    Czas gotowania
    Czas całkowity
    Średnia ocena
    3.51star1star1star1stargray Based on 8 Review(s)
    Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
    Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!
    Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*