Zdrowy czekoladowy deser

Zdrowy czekoladowy deser

Jakiś czas temu pisałam Wam, że odkąd spróbowałam miłki abisyńskiej często gości ona w mojej kuchni pod różnymi postaciami. Ta niezwykle zdrowa i smaczna kasza idealnie nadaje się do dań wytrawnych, ale świetnie też smakuje na słodko. Dziś na blogu miłka abisyńska w czekoladowej formie ;).
W upalne dni nie ma nic smaczniejszego niż pyszny, lekko słodki i zdrowy deser, podany na zimno w towarzystwie musu z dowolnych owoców. Przekonajcie się jakie to dobre :)!

Przepis na 4 babeczki

Składniki

  • 3/4 szklanki miłki abisyńskiej
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego Gdzie kupić?
  • 2 dojrzałe banany
  • 2-3 łyżki kakao
  • opcjonalnie: wanilia, rodzynki Gdzie kupić?
  • do podania: dowolne owoce, płatki migdałowe + mleko kokosowe Gdzie kupić?

Przygotowanie

  1. Miłkę abisyńską dobrze oczyścić – przesypać do miski, zalać zimna wodą i bardzo dokładnie mieszać. Ja zwykle mieszam trzepaczką. Czyszczenie kaszy najlepiej powtórzyć 2-3 krotnie, aż woda będzie klarowna.
  2. Dokładnie oczyszczoną kaszę przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem kokosowym.
  3. Kaszę gotujemy na małym ogniu do momentu aż wchłonie całe mleko, dość często mieszając. Po ugotowaniu wyłączamy palnik i pozostawiamy kaszę pod przykryciem jeszcze na parę minut. Kasza ma być bardzo miękka, ma się „rozpływać”.
  4. Następnie przekładamy ją do miski, dodajemy banany i kakao i wszystko dokładnie blendujemy.
  5. Powstałą masę przekładamy do dowolnych foremek, u mnie były to malutkie filiżanki. Deser wkładamy do lodówki i chłodzimy. Im dłuższy czas chłodzenia, tym lepiej.
  6. Przed podaniem przygotowujemy mus z dowolnych owoców lub, tak jak u mnie, blendujemy 2 garści płatków migdałowych z mlekiem kokosowym i odrobiną wanilii (mleka powinno być tyle, by po zblendowaniu z płatkami uzyskać gęstą konsystencję).
  7. Babeczki wyjmujemy z foremek. Ponieważ nie miałam plastycznych foremek, babeczki delikatnie oddzieliłam nożem od brzegu filiżanki i z łatwością wyszły ;). Podajemy w w wybrany przez siebie sposób.

Siła deseru tkwi w prostocie, możecie jednak coś zmodyfikować

  • Deser nie jest przeze mnie dodatkowo dosładzany, stąd zaproponowałam dojrzałe banany, które są z natury bardzo słodkie. Jeżeli macie ochotę, zdecydujcie się na dodatkową słodycz, ale koniecznie w zdrowej formie, np. syrop kokosowy z niskim Ig.
  • Do deseru możecie dodać dowolne bakalie. Dowolne, ale nigdy z dodatkiem dwutlenku siarki!
  • Standardowo ilość kakao dostosujcie do swoich preferencji smakowych. Wiecie już, że ja lubię intensywny czekoladowy smak ;).

Na zdrowie :)!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Zdrowy czekoladowy deser
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!
Miodownik z kremem orzechowym Jeżeli lubisz w Święta zjeść dużo orzechów i miodu w jednym jednym cieście, to zapraszam po pyszny i słodki świąteczny przepis na miodownik z kremem orzechowym!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*