W Internecie często trafiam na zielone koktajle. Ja natomiast mam dla Was kolejną zieloną zupę :). To zupełny przypadek, bo jak to w mojej kuchni bywa najczęściej, fajne przepisy powstają spontanicznie! Zakochałam się w tym przepisie – tak, ta zupa to moja najnowsza kulinarna miłość.
Ciekawe, czy Wam też posmakuje :).
Przepis na 3 porcje kremu z pora
Składniki
- 3 szklanki wywaru mięsnego lub warzywnego
- 1 duży por
- pół szklanki/kubka mleka kokosowego lub własnej roboty Gdzie kupić?
- ok. 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- ok. 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- odrobina pieprzu cayenne (jeśli macie ochotę na ostrą, mocno rozgrzewającą wersję dodajcie więcej)
- 3 suszone liście limonki i sok z połowy limonki
- ewentualnie sól do smaku
Przygotowanie
- Gotujemy wywar według przepisu.
- Następnie z garnka wyjmujemy wszystkie warzywa za wyjątkiem pora. Odmierzamy 3 szklanki wywaru i dodajemy do niego pokrojonego na mniejsze części surowego pora.
- Gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie dodajemy liście limonki, mleko kokosowe, wyciśnięty sok z limonki oraz przyprawy.
- Całość gotujemy aż por będzie miękki (ok. 20 minut).
- Po tym czasie wyjmujemy liście limonki, a resztę blendujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
- Podajemy z uprażonymi na suchej patelni surowymi orzechami ziemnymi.
Pychota, spróbujcie koniecznie :)!
Co by tu dodać..
- Przepisy na wywary znajdziecie oczywiście w moich zupach, zupie pomidorowo – paprykowej oraz zupie grzybowej.
- Myślę, że warto napisać gdzie kupiłam te wspaniałe limonkowe listki :).
- Uważajcie na pieprz cayenne w przepisie. To bardzo ostra przyprawa, więc tak jak już wspomniałam, użyjcie jej według własnych upodobań.
- W propozycji podania pojawiły się surowe orzechy ziemne. Nadają one zupie jeszcze bardziej wykwintnego charakteru.
Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Zupa krem z pora i limonki
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena




