Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa z jajkiem

Wiosenna zupa to niewątpliwie zupa szczawiowa. Wstyd się przyznać, ale ostatni raz zupę szczawiową jadłam chyba w czasach szkolnych :)! Nic dziwnego, świeży szczaw mamy na wiosnę, a potem zwyczajnie zapomina się o nim i tak to właśnie wygląda. Tej zupy kompletnie nie planowałam. Zainspirował mnie mój ukochany warzywniak. Zawsze gdy do niego wchodzę, mam chęć kupić dosłownie wszystko! Szczególnie wiosną, gdy wszystko się do mnie uśmiecha, a warzywa wyglądają tak, że nie mogę się im oprzeć :D!
Poznajcie mój sposób na pyszną i kwaśną szczawiową.

gwk12_0127

Przepis na 3 porcje zupy szczawiowej

Składniki

  • 5-6 szklanek wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 2 gałązki świeżego lubczyku
  • 2 duże pęczki szczawiu
  • 1 łyżka oleju kokosowego Gdzie kupić?
  • 4 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 łyżki śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 ekologiczne jajka

Przygotowanie

  1. Wywar gotujemy według mojego przepisu. Do gotowania wywaru dodajemy 2 gałązki lubczyku, który nada mu niepowtarzalny, świeży, lekki i wiosenny aromat, który świetnie komponuje się ze szczawiem.
  2. Szczaw dokładnie myjemy, osuszamy, a następnie kroimy lub rwiemy na mniejsze części.
  3. Pod koniec gotowania wywaru roztapiamy na patelni łyżkę oleju i smażymy na nim wcześniej przygotowany szczaw.
  4. Z ugotowanego wywaru wyjmujemy większość warzyw i dodajemy do niego podsmażony szczaw. Dolewamy sok z cytryny, śmietanę i wszystko gotujemy. Przed dodaniem śmietany warto przełożyć ją do miseczki, zalać gorącą zupą i zahartować, aby nie zważyła się w zupie.
  5. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Zupa szczawiowa z jajkiem
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*