Bezglutenowy świąteczny piernik

Bezglutenowy świąteczny piernik

Święta bez dobrych łakoci to nie Święta, dlatego przybywam dziś do Was z z przepisem na taki właśnie specjał :). Dzięki temu piernikowi możecie bez stresu siadać do świątecznej kawy i delektować się smakiem idealnie komponującym się z klimatem Świąt :)!
A na ucho powiem Wam, że to nie jedyny piernik jaki dla Was upiekłam. Mam jeszcze jeden świąteczny przepis, który już wkrótce ukaże się na blogu, bądźcie czujni :)!

Przepis na bezglutenowy piernik

Składniki

  • 100 g oleju kokosowego Gdzie kupić?
  • 150 g śliwek suszonych
  • 3 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 pomarańcza
  • 4 łyżki mąki kasztanowej Gdzie kupić?
  • 3 łyżki mąki amarantusowej
  • 2 łyżki mąki kokosowej Gdzie kupić?
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka cynamonu, po 1/2 łyżeczki kardamonu i wanilii
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka z 1/4 pomarańczy do ciasta i 1/4 pomarańczy do dekoracji
  • do dekoracji dodatkowo polewa czekoladowa: 3-4 łyżki mleka kokosowego, 1,5 łyżki oleju kokosowego, ok. 1/2 łyżki miodu, 1,5 łyżki kakao

Przygotowanie

  1. Olej kokosowy powoli rozpuszczamy na małym ogniu w rondelku.
  2. Do oleju dodajemy miód i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy kakao i suszone śliwki. Wszystko gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 5-7 minut, dość często mieszając.
  3. W tym czasie do miski przekładamy mąki, przyprawy i sodę oczyszczoną. Wszystko mieszamy.
  4. Do kolejnej miski wybijamy białka jaj oddzielając je od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
  5. Obieramy pomarańczę, dzielimy na mniejsze części. Skórkę pomarańczy przekładamy do miseczki i wyparzamy.
  6. Po ok. 7 minutach czekoladową masę przekładamy do miski z mąką i wszystko blendujemy. Dodajemy żółtka jaj, następnie ubitą pianę z białek oraz pomarańczę.
  7. Wszystko dokładnie blendujemy. Na sam koniec dodajemy pokrojoną w bardzo drobną koteczkę skórkę z 1/4 pomarańczy i mieszamy z powstałym ciastem.
  8. Masę przekładamy do formy, pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 30-35 minut.
  9. Pod koniec pieczenia przygotowujemy polewę czekoladową rozpuszczając w rondelku po kolei (kolejność jest ważna): mleko kokosowe, olej kokosowy, miód oraz na sam koniec kakao i mieszamy do momentu powstania dość gęstej masy czekoladowej. Nieco ostudzone ciasto dekorujemy powstałą polewą oraz pokrojoną w kosteczkę pozostałą częścią skórki pomarańczowej.

Kilka wskazówek do wykonania piernika

  • Ilość miodu użytego przeze mnie może zostać zmodyfikowana według indywidualnych preferencji.
  • Skórka pomarańczowa to również moja propozycja. Można z niej zrezygnować lub dodać jej więcej.
  • Kupując suszone śliwki należy zwrócić uwagę, by nie zawierały środka konserwującego. Najczęściej stosowany środek to dwutlenek siarki SiO2. Śliwki bez SiO2 oferują firmy BioPlanet, Helio i enerBIO do kupienia w sklepach sieci Rossmann.
  • Kupując pomarańcze najlepiej wybrać takie BIO, dostępne np. w sklepach sieci LIDL.
Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Bezglutenowy świąteczny piernik
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*