Cukinia z batatem w sosie kokosowo-czosnkowym

Cukinia z batatem w sosie kokosowo-czosnkowym

Mimo tego, że sama należę do osób lubiących i spożywających mięso na co dzień, spora część moich znajomych to wegetarianie. Przygotowując posiłki często staram się dogodzić także im. Poza tym, gotowanie dla bliskich sprawia mi niesamowitą przyjemność! Zawsze kiedy przygotuję posiłek bez mięsa proszę o opinię moją zaprzyjaźnioną wegetariankę, Gosię. W momencie, kiedy danie trafia do jej kubków smakowych i wypada pozytywnie, wiem, że śmiało mogę je podawać dalej. Tak też jest z dzisiejszym przepisem :).

Cukinia z batatem w sosie kokosowo-czosnkowym

Przepis na cukinię z batatem w kokosowo-czosnkowym sosie

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 batata
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 200 ml mleka kokosowego, np. pół puszki Gdzie kupić?
  • olej kokosowy Gdzie kupić?

Przygotowanie

  1. Cukinię dokładnie myjemy przekrawamy na pół i wydrążamy środek. Kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Batata obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
  2. Wszystkie warzywa przekładamy do garnka z rozgrzanym olejem kokosowym. Dodajemy sól i pieprz i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 min.
  3. Dusimy ok. 20 min., do momentu aż bataty będą prawie miękkie.
  4. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
  5. Na sam koniec gotowania wrzucamy czosnek pokrojony w drobną kosteczkę.

Powyższy przepis stworzony został z myślą o daniu wegetariańskim. Doskonale komponuje się z makaronem orkiszowym lub gryczanym, ale jestem przekonana, że równie dobrze sprawdzi się w towarzystwie mięsa :)!

Czy zachęciłam Was do wypróbowania tego przepisu :)?

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Duszona cukinia z batatem w sosie kokosowo-czosnkowym
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Pasztet z kurczaka zagrodowego i papryki Mimo że pasztet to trochę pracy w kuchni, gwarantuję Wam, że warto się poświęcić! Na wielkanocne śniadanie jak znalazł :). Smacznego :).

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*