Cynamonowo-gryczane ciasteczka

Cynamonowo-gryczane ciasteczka

Cynamon to smak, który kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Z udziałem tej korzennej i zimowej przyprawy oraz mąki gryczanej wyczarowałam dla Was pyszne, kruche i zdrowe ciasteczka :). Okres świąteczny to magiczny czas, dlatego w Waszej kuchni nie może zabraknąć wtedy piękna i odpowiedniej atmosfery. Jestem przekonana, że dzięki mojemu prostemu przepisowi magia zagości w Waszym domu!

Przepis na pyszne kruche ciasteczka

Składniki

  • ok. 2 szklanki mąki gryczanej Gdzie kupić?
  • 2 łyżki oleju kokosowego Gdzie kupić?
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • wiórki kokosowe, kakao, cynamon i syrop kokosowy do dekoracji

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cynamon, szczyptę soli i wszystko mieszamy.
  2. Następnie dodajemy olej kokosowy, miód i jajka.
  3. Całość zagniatamy do powstania jednolitej masy.
  4. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, to dosypujemy trochę mąki, a jeśli zbyt suche, więcej miodu lub oleju kokosowego.
  5. Powstałą masę rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm i foremkami wykrawamy ciasteczka (jak na zdjęciach). Następnie łączymy resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka, aż do wykorzystania całego ciasta.
  6. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut.
  8. Ciasteczka dekorujemy dowolnie. Ja posmarowałam je syropem kokosowym, a następnie posypałam kakao, wiórkami kokosowymi i cynamonem. Rezultat jest widoczny na zdjęciu :).

Smacznego!

Czy wiecie, że

  • Cynamon poprawia pamięć i wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi.
  • Ma działanie bakterio- i grzybobójcze.
  • Jest wskazany w dolegliwościach trawiennych, wzdęciach, skurczach żołądka, a także przy braku łaknienia.
Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Gryczano-cynamonowe ciasteczka
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!

2 komentarze

  1. Te ciasteczka pachną już Świętami :)

  2. Moje ulubione:-) właśnie zabieram się za ich robienie po raz kolejny:-))

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*