Czarny ryż na kokosie z owocami

Czarny ryż na kokosie z owocami

Ciekawa jestem czy zdarzyło Wam się kiedyś zakochać w jakimś daniu? Jestem ciekawa, bo mnie zdarza się to od czasu do czasu :)! Dzisiaj np. poznacie takie danie, które od pierwszego skosztowania skradło moje serce i do którego wracam zawsze jak tylko mam ochotę na coś wyjątkowego :).
Smak tego ryżu kojarzy mi się z latem, słońcem, czuję w nim moją ukochaną Jamajkę i zawsze „unoszę się nad ziemią” kiedy tylko czuję jego zapach w kuchni :)! Hmmm wiecie co, nawet teraz jak Wam o nim piszę, to się uśmiecham :). W tym daniu jest magiczna moc!

Przepis na 2 porcje ryżu

Składniki

  • 3/4 szklanki czarnego ryżu
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego (2x więcej niż ryżu) Gdzie kupić?
  • 1 laska wanilii
  • 1 banan
  • 1 mango

Przygotowanie

  1. Odmierzamy porcję ryżu, przesypujemy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin do wymoczenia. Ryż można namoczyć na noc, ale wystarczy również kilka godzin (ok. 3, aby ryż zmiękł), przez co skrócimy czas jego gotowania.
  2. Następnie odlewamy wodę i przesypujemy ryż do rondelka, w którym będzie się gotował. Zalewamy mlekiem kokosowym i zaczynamy gotować. Jak ryż się zagotuje, zmniejszamy ogień na najmniejszy i gotujemy do momentu całkowitego jego rozklejenia i zgęstnienia (ok. 30-40 min.). W międzyczasie przekrawamy lakę wanilii i dodajemy do gotującego się ryżu.
  3. Dla mnie smak mleka kokosowego jest na tyle słodki, że nie dosładzam dodatkowo ryżu. Jeśli jednak uznacie, że warto użyjcie do tego czegoś zdrowego, np.cukru lub syropu kokosowego.
  4. Pod koniec gotowania obieramy owoce (u mnie mango i banan) i kroimy w dowolne kawałki.
  5. Po ugotowaniu wyjmujemy laskę wanilii, a ryż przekładamy do miseczek i dekorujemy owocami.
  6. Ryż świetnie sprawdza się jako deser na ciepło i na zimno :).

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Ryż na kokosie z owocami
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!
Miodownik z kremem orzechowym Jeżeli lubisz w Święta zjeść dużo orzechów i miodu w jednym jednym cieście, to zapraszam po pyszny i słodki świąteczny przepis na miodownik z kremem orzechowym!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*