Czekolada z kokosową pianką

Czekolada z kokosową pianką

Mamy świadomość ile mają kalorii, ale razem z przepisem często dostajemy sprawdzony sposób na ich spalenie :). Zajadamy je z większą lub mniejszą chęcią, a w razie jakichkolwiek dolegliwości w aptece odnajdujemy najlepsze rozwiązanie na ich eliminację… Znacie to? Wiecie o czym mówię? O pączku, o jego święcie i o tradycji tłustego czwartku. Na moim blogu to nie pączek, a KOKOS będzie świętował :)!

Mój „tłustoczwartkowy” wpis to czekolada, stworzona na bazie mleka i oleju kokosowego, bo kto powiedział, że tłuste oznacza niezdrowe ;)? Nie bójcie się zdrowych tłuszczy, wybierajcie mądrze. Pamiętajcie, że kaloria kalorii nierówna i wcale nie ilość kalorii w pączku jest najgorsza! Zapraszam po przepis z dużą ilością zdrowego kokosowego tłuszczu :). Smacznego!

Czekolada zamiast pączka w tłusty czwartek

Składniki

  • 1 szklanka mleka kokosowego do ubicia pianki i 3 szklanki mleka kokosowego do przygotowania czekolady Gdzie kupić?
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego Gdzie kupić?
  • 2 łyżki syropu kokosowego lub syropu z tapioki
  • 3-4 łyżki kakao (w zależności czy lubicie czekoladę bardziej mleczną czy gorzką)
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie

  1. Kokosową piankę przygotowujemy wcześniej. 1 szklankę mleka kokosowego przelewamy do miski i ubijamy do powstania gęstej masy. Chłodzimy w lodówce, im dłużej, tym lepiej. U mnie taka ilość mleka chłodziła się ok. 3 godziny.
  2. Pomarańczę obieramy ze skóry. Skórkę przekładamy do miseczki i zalewamy wrzącą wodą. Parzymy przez ok. 15 min. Z pomarańczy wyciskamy sok.
  3. Następnie wyparzoną skórkę kroimy w drobną kosteczkę.
  4. Na patelni rozgrzewamy zaproponowaną porcję oleju kokosowego i dodajemy skórkę pomarańczową. Smażymy na małym ogniu przez ok. 10-15 min.
  5. Pod koniec smażenia skórki pomarańczowej do rondelka wlewamy 2,5 szklanki mleka kokosowego, gotujemy na malutkim ogniu, następnie przelewamy do mleka olej kokosowy (bez skórki pomarańczowej) i wyciśnięty sok z pomarańczy. Wszystko dalej gotujemy na malutkim ogniu, często mieszając.
  6. Dodajemy syrop kokosowy, syrop z tapioki, ksylitol lub miód. Zaproponowaną przeze mnie ilość słodkiego składnika możecie dowolnie modyfikować do uzyskania odpowiednio słodkiego dla siebie smaku.
  7. Na sam koniec w pozostałej połowie szklanki mleka kokosowego rozcieramy kakao, do momentu powstania gładkiej konsystencji i przelewamy (przekładamy) do rondelka. Wszystko energicznie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotowe :).
  8. Przelewamy do kubeczków i, gdy trochę ostygnie, dekorujemy przygotowaną wcześniej pianką kokosową :).

Z podanych wyżej proporcji uzyskacie 3-4 kubki czekolady.

Przepis prosty, ale warty wypróbowania

  • Do przygotowania dzisiejszej słodkości użyłam mleko firmy Aroy-d. Sprawdziłam je i używałam wielokrotnie. Do ubijania (z moich doświadczeń) nadaje się idealnie. Aby szybciej ubić mleko, warto wcześniej przechowywać je w lodówce.
  • Jak dobrze wiecie, mleko kokosowe rozwarstwia się na tzw. śmietankę i wodę. Przed odmierzeniem 1 szklanki w celu przygotowania pianki nie wstrząsajcie kartonika! Zagwarantuje to, że 1 szklanka jakiej potrzebujecie do ubicia, to będzie śmietanka, a tym samym gęsta i puchata pianka będzie bardziej zwarta :).
  • Usmażona na oleju kokosowym skórka pomarańczowa nada mu bardzo delikatnego pomarańczowego aromatu, który będzie później w subtelny sposób wyczuwany w czekoladzie.
  • Im więcej oleju kokosowego i kakao dodacie, tym czekolada będzie bardziej gęsta.
  • Do zaproponowanych składników możecie dołączyć wanilię, dobrze smakuje w tym towarzystwie, a jak macie ochotę na czekoladę z pikantną nutką, dodajcie szczyptę chili.
  • Skórkę pomarańczową możecie wykorzystać dowolnie. Ja np. dodaje ją do kawy uzyskując pomarańczowy aromat. Można ją również wykorzystać np. do ciasta.

Mam nadzieję, że nie dacie się zwariować „pączkomanii” i w tłusty czwartek wybierzecie zdrowe tłuszcze! Koniecznie napiszcie mi o tym w komentarzach :).

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Czekolada z kokosową pianką
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!

3 komentarze

  1. Witaj :) Czy mogłabyś poradzić, gdzie kupujesz to mleczko kokosowe? Od jakiegoś czasu szukam takiego z dobrym składem, ale tego nie widziałam na sklepowych półkach.

    • Cześć:)! Tak jak kiedyś tam pisałam najlepsze składy mają 3 mleka (z dotychczasowych moich obserwacji). Aroy-d, Real Thai i Terrasana. Dwa pierwsze są w kartonikach, a kolejne w puszcze. Do koktajli zdecydowanie polecam te 2 pierwsze. Wszystkie 3 mleka kupisz w supermarkecie Piotr i Paweł. Real Thai jest również dostępne w Selgrosie, więc jak masz kartę to kupisz je w super cenie ;). Mam jeszcze jeden pomysł: sklep internetowy http://sklep.nasushi.pl/szukaj?q=mleko+kokosowe+. Pozdrawiam ciepło :)!

  2. Pingback: Czekoladowe ciasteczka na Walentynki - Granat w kokosie

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*