Czekoladowe ciasteczka na Walentynki

Czekoladowe ciasteczka na Walentynki

Każdy dzień jest dobry na zjedzenie czegoś wyjątkowego :)! Dlaczego więc w Walentynki miało by być inaczej? Dla jednych ten dzień jest wyjątkowy, dla innych to zwyczajny dzień w roku. Każdy ma prawo obchodzić go tak, jak lubi, ale najważniejsze, żeby czuć się w tym dniu dobrze! Z moimi czekoladowymi ciastkami z dodatkiem wiśni na pewno tak będzie, gwarantuję :).
Chłopaki i dziewczyny, oto przepis na deser dla Was i Waszych ukochanych. Bezpieczny dla figury, zdrowy i pyszny!
W myśl zasady „przez żołądek do serca”, zapraszam na coś słodkiego :)!

gwk8_0093

Przepis na walentynkowe czekoladowe ciasteczka

Składniki

  • 2 łyżki mąki kokosowej Gdzie kupić?
  • 2 łyżki mąki jaglanej Gdzie kupić?
  • 2 łyżki oleju kokosowego Gdzie kupić?
  • 2 łyżki syropu kokosowego, syropu z tapioki lub miodu
  • 3 jaja
  • 100 g suszonych śliwek
  • skórka i sok z połowy pomarańczy (około 4 łyżki)
  • 3,5 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego Gdzie kupić?
  • Do przygotowania wiśni: 450 g mrożonych wiśni, 2 łyżki inuliny, 1 łyżka syropu z tapioki i 2 łyżki ekstraktu z wanilii.


Jeśli nie zdecydujecie się na użycie inuliny, dodajcie 1 łyżkę syropu z tapioki więcej.

Przygotowanie

  1. Śliwki suszone kroimy na małe kawałki i przekładamy do miseczki. Wyciskamy sok z połowy pomarańczy i zalewamy nim pokrojone śliwki. Skórkę pomarańczową przekładamy do miseczki, zalewamy wrzącą wodą i moczymy przez ok. 15 minut. Po tym czasie kroimy ją w bardzo drobną kostkę.
  2. Do miski wsypujemy mąki i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Do drugiej miski wybijamy jaja, dodajemy mleko kokosowe i wszystko miksujemy.
  4. Pod koniec miksowania dodajemy wybrany składnik słodzący i olej kokosowy.
  5. Następnie dodajemy wymieszane wcześniej mąki z kakao. Wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Na sam koniec dodajemy śliwki wraz z sokiem oraz drobniutko pokrojoną i sparzoną wcześniej skórkę pomarańczową. Wszystko raz jeszcze dokładnie mieszamy łyżką.
  7. Powstałą masę przelewamy do foremek (tak jak u mnie), albo do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Z tej ilości ciasta wyszło 7 ciasteczek w kształcie serca.
  8. Ciasteczka pieczemy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  9. W tym czasie do rondelka przekładamy wiśnie. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Jeśli jest taka potrzeba, podlewamy odrobiną wody. Następnie dokładamy syrop z tapioki, inulinę i całość mieszamy. Gotujemy na najmniejszym ogniu przez około 20 minut (często mieszamy) do momentu powstania gęstej masy. Na sam koniec dodajemy ekstrakt z wanilii.
  10. Upieczone ciasteczka studzimy, a następnie dekorujemy wiśniami. Dodatkowo można udekorować (tak jak na fotografii) ubitym kilka godzin wcześniej mlekiem kokosowym. Wskazówki jak najskuteczniej ubić mleko kokosowe i jakiego mleka użyć znajdziecie poniżej.

Obiecane wskazówki

  • Jeśli zdecydujecie się na ubicie mleka kokosowego, które może również bardzo dobrze sprawdzić się w kawie do ciastka, zerknijcie do przepisu na czekoladę, gdzie szczegółowo opisuję tworzenie kokosowej pianki. Szklanka mleka, podobnie jak w przepisie na czekoladę, w tym przypadku również wystarczy :). Polecane przeze mnie mleko Aroy-d znajdziecie w supermarketach Piotr i Paweł!
  • Ekstrakt waniliowy, o którym wspominam, możecie kupić w sklepie lub przygotować w domu, umieszczając laskę wanilii w 100 ml spirytusu ;). Zamiast niego możecie użyć jednak mielonej wanilii bądź wanilii w lasce. Jeśli zdecydujecie się na laskę wanilii, dodajcie ją do wiśni wcześniej niż ekstrakt, czyli na początku gotowania. Laskę należy przekroić na całej długości i wydobyć z niej ziarenka. Aby uzyskać bardziej intensywny aromat, proponuję wrzucić laskę z wydrążonymi ziarnami do wiśni i wyjąć ją na sam koniec, kiedy wiśnie będą gotowe.

Smacznego!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Czekoladowe ciasteczka na Walentynki
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*