Czekoladowo-jaglany granat

Czekoladowo-jaglany granat

Mam taki zwyczaj, że jak zrobię w kuchni coś nowego to częstuję moich bliskich i proszę o ich opinie. Nie ukrywam, że są one dla mnie bardzo cenne i za każdą bardzo serdecznie dziękuję!
Ale nie jest znowu tak łatwo – każdy kto smakuje moich nowości ma również za zadanie zgadnąć co jest w środku ;). W przypadku tego ciasta nie było łatwo, a to wszystko zasługa kaszy jaglanej, która jest tak wdzięcznym ziarnem, że czasem brakuje mi słów, żeby ją opisać. Do opisu tego ciasta użyję natomiast tylko dwóch słów – UWIELBIAM JE!

Wypróbujcie koniecznie :).

Przepis na pyszne jaglane ciasto bez pieczenia

Składniki na spód ciasta

  • 200 g niesiarkowanych daktyli
  • 5 łyżek niesiarkowanych wiórków kokosowych
  • 1 łyżka kakao

Składniki na jaglano-czekoladowy krem

  • 1 kubek kaszy jaglanej (250 g)
  • 1 kubek mleka kokosowego (250 ml) Gdzie kupić?
  • 1 kubek wody (250 ml)
  • 150 g niesiarkowanych daktyli
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego Gdzie kupić?
  • 0,5 łyżki miodu (opcjonalnie)
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 1 średni granat do dekoracji ciasta

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie płuczemy. Po dokładnym, kilkukrotnym wypłukaniu kaszy przekładamy ją do garnka i zalewamy wodą i mlekiem kokosowym. Kaszę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do momentu wchłonięcia całego płynu. Podczas gotowania kaszy w wodzie z mlekiem warto, szczególnie na początku, mieszać kaszę, aby nie przywarła do dna.
    Kiedy kasza wchłonie cały płyn zdejmujemy ją z ognia i trzymamy pod przykryciem w ciepłym garnku jeszcze przez ok. 30-40 min. Chodzi o to, by kasza była bardzo dobrze ugotowana, wręcz rozgotowana.
  2. W czasie kiedy gotujemy kaszę przygotowujemy spód ciasta. W młynku blendera rozdrabniamy daktyle, a następnie przekładamy je do miski. Dodajemy wiórki kokosowe oraz kakao i wszystko razem ugniatamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Przygotowaną masę wyklejamy spód tortownicy (u mnie tortownica o średnicy 22 cm).
    W międzyczasie obieramy pomarańczę ze skórki i wyparzamy ją.
  3. Przygotowaną kaszę przekładamy do miski. W młynku blendera rozdrabniamy daktyle oraz wyparzoną skórkę pomarańczową. Do kaszy jaglanej dodajemy olej kokosowy i bardzo dokładnie blenujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Pod koniec blendowania dodajemy kakao oraz rozdrobnione wcześniej daktyle z pomarańczową skórką. Całość jeszcze przez chwilę blendujemy. Jeśli masa wydaje się Wam za mało słodka, możecie dodać miód lub więcej daktyli.
  4. Powstałą masę przekładamy na przygotowany wcześniej spód i wkładamy do lodówki.
  5. Ciasto dekorujemy pestkami granatu. Ja dodatkowo udekorowałam ciasto suszonymi płatkami róży, dzięki czemu ciasto zyskało dodatkowo piękny aromat.
  6. Całość przed spożyciem bardzo dokładnie chłodzimy w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc.

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Czekoladowo-jaglany granat
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*