Gołąbki z boczniakami

Gołąbki z boczniakami

W ostatni weekend miałam przyjemność gościć moją mamę i siostrzenicę Zosię :). Późnym wieczorem, w sobotę, wykorzystałyśmy z mamą chwilkę wolnego czasu i przygotowałyśmy gołąbki. Przyznam Wam, że te gołąbki chodziły za mną już od bardzo dawna. Najpierw miała być wersja z kaszą gryczaną, później myślałam o mięsie, a ostatecznie stanęło na boczniakach i mięsie.
Pomysł na mięsno-boczniakowy farsz okazał się bardzo trafiony, gołąbki wyszły naprawdę pyszne i szczerze zachęcam do przetestowania przepisu :).

gwk4_0122

Przepis na 10 gołąbków

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 350 g boczniaków
  • średnia główka kapusty (włoskiej lub zwykłej)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
  • przyprawy do farszu: 1 łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki papryki ostrej, niecałe 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sos: 500 g passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego, 1-2 ząbki czosnku – drobno pokrojone, 2 łyżki mleka kokosowego, sól i pieprz do smaku
  • do sparzenia kapusty: 2-3 łyżeczki soli
  • do gotowania gołąbków: 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, ok. 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Z kapusty wykrawamy tzw. głąba, wkładamy do garnka z wodą wycięciem do góry, wsypujemy ok. 2-3 łyżeczki soli (w zależności od wielkości kapusty). Kapustę zagotowujemy, a następnie parzymy na malutkim ogniu przez ok. 40 minut.
  2. Czas parzenia będzie uzależniony od wielkości i rodzaju kapusty. Kapusta włoska zaparzy się szybciej niż kapusta tradycyjna.
  3. W międzyczasie myjemy boczniaki. Boczniaki oraz cebulę kroimy w drobną kosteczkę i na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy na małym ogniu do momentu wyparowania z grzybów całej wody.
  4. Boczniaki i cebulę doprawiamy zaproponowanymi przyprawami do farszu.
  5. Do miski przekładamy mięso mielone. Kiedy grzyby z cebulą i przyprawami będą gotowe, przekładamy je do mięsa i wszystko razem mieszamy.
  6. Do wymieszanego farszu dodajemy jajko i raz jeszcze dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy soli.
  7. Kiedy kapusta będzie gotowa, wyciągamy ją z wody, studzimy i oddzielamy liście.
  8. Środek kapusty jest często zbyt mało sparzony i nie da się oddzielić jego liści. Taką część kapusty możecie poszatkować i wykorzystać do późniejszego gotowania gołąbków.
  9. Wystudzone i oddzielone liście nadziewamy powstałym farszem. Nakładanie farszu zaczynamy od najgrubszej części liścia kapusty i dokładnie zawijamy farsz w liść.
  10. Na spód garnka, w którym będziemy gotować gołąbki wykładamy kilka liści kapusty i powstałe gołąbki układamy dość ciasno w garnku.
  11. Ułożone gołąbki zalewamy wodą, tak, aby je przykryć. Dodajemy opcjonalnie poszatkowaną (pozostałą) kapustę oraz składniki zaproponowane do gotowania gołąbków.
  12. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka. Czas gotowania jest oczywiście uzależniony od ilości przygotowanych gołąbków i rodzaju kapusty.
  13. Sos możecie przygotować na dwa sposoby.
  14. Po pierwsze możecie dodać składniki sosu do gotujących się gołąbków, mniej więcej w połowie czasu gotowania. Wszystko razem powolutku będzie się gotowało tworząc samoistnie sos.
  15. Drugim sposobem jest przygotowanie sosu oddzielnie. Wówczas pod koniec gotowania gołąbków do oddzielnego garnka należy przełożyć składniki sosu oraz dolać ok. 2 szklanki wody z gołąbków. Tak przygotowany sos będzie bardziej gęsty.

Czy wiesz, że boczniaki:

  • Obniżają poziom cholesterolu i niszczą komórki nowotworowe.
  • Obniżają poziom cukru we krwi.
  • Są źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów.
Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Gołąbki z boczniakami
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Pasztet z kurczaka zagrodowego i papryki Mimo że pasztet to trochę pracy w kuchni, gwarantuję Wam, że warto się poświęcić! Na wielkanocne śniadanie jak znalazł :). Smacznego :).

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*