Gulasz z kaczych żołądków i puree z batata

Gulasz z kaczych żołądków i puree z batata

Mam dziś dla Was propozycję obiadu, którego przygotowanie może nie należy do błyskawicznych, ale który z całą pewnością wart jest wypróbowania.
Żołądki kacze polecam wszystkim miłośnikom podrobów drobiowych. Są mięciutkie, delikatne w smaku i bardzo proste w przygotowaniu. Ja kupuję je za każdym razem, gdy są dostępne w „moim” sklepie mięsnym ;). Uwielbiam je ja, przepada za nimi Drops, więc generalnie jak tylko pojawiają się w kuchni, to wszyscy są zadowoleni! Do żołądków dołącza batat, w ciekawej odsłonie, którą poznacie poniżej. Zapraszam :).

Przepis na 3 – 4 porcje gulaszu

Składniki

  • 60 dkg żołądków kaczych
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia marchewka
  • ok. 2 łyżeczki kminku mielonego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • ok. 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka tapioki (opcjonalnie) Gdzie kupić?
  • olej kokosowy do smażenia Gdzie kupić?

Przygotowanie

  1. Żołądki czyścimy, pozbywamy twardych elementów (chrząstek) i kroimy dowolnie, u mnie w kosteczkę.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
  3. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Na rozgrzany tłuszcz przekładamy przygotowane wcześniej żołądki, po czym dodajemy warzywa. Wszystko chwilę dusimy pod przykryciem, a następnie podlewamy ok. 2 kubkami wody.
  5. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i przyprawy za wyjątkiem soli.
  6. Wszystko dusimy na średnim ogniu do momentu, aż żołądki będą miękkie. Na sam koniec solimy.
  7. W razie potrzeby podczas duszenia dolewamy wodę. Dowolnie można też zmieniać proporcję zaproponowanych przeze mnie przypraw.
  8. Jeśli chcemy delikatnie zagęścić sos, na sam koniec dodajemy tapiokę wymieszaną wcześniej w miseczce z odrobiną sosu. Wszystko jeszcze chwilkę gotujemy.

Tak przygotowany gulasz możecie spożyć z dowolnymi warzywami albo skorzystać z mojej propozycji :).

Przepis na 3 porcje puree z batata

Składniki

  • 3 średnie bataty
  • ok. 50 g sera gorgonzola
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Bataty obieramy ze skóry. Dzielimy na mniejsze kawałki (aby szybciej się ugotowały), wkładamy do garnka z wodą i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż będą miękkie. Nie solimy wody.
  2. Gdy bataty będą już miękkie, odcedzamy je.
  3. Do batatów dodajemy ser i wszystko blendujemy.
  4. Na sam koniec dodajemy pieprz oraz sól (w ilości według Waszych indywidualnych preferencji).
  5. Ważne, abyście przed dodaniem soli i pieprzu spróbowali puree, bo ser gorgonzola jest dość ostry i bywa bardziej lub mniej słony.

Podajemy z żołądkami – smakuje świetnie!

Dlaczego warto sięgać po podroby

  • Są świetnym źródłem białka, żelaza oraz witamin.
  • Stanowią doskonałe urozmaicenie codziennej diety.
  • Są tanie i ogólnodostępne.
Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Gulasz z kaczych żołądków i puree z batata
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*