Indyjska zupa kalafiorowa z tapioką

Indyjska zupa kalafiorowa z tapioką

Przepis, który Wam dziś prezentuję, to mój ulubiony i sprawdzony sposób na przygotowanie zupy kalafiorowej. Kiedy po raz pierwszy robiłam zupę, bardzo długo nie mogłam znaleźć przyprawy, która postawiłaby tzw. kropkę nad i, tworząc, w moim odczuciu, smak doskonały. Okazał się nią kumin, bardzo intensywna przyprawa nadająca potrawom charakteru. Oprócz kuminu i całej reszty przypraw, w zupie pojawia się tapioka, którą poznaliście już w słodkiej odsłonie. Obecność tapioki to dodatkowa porcja łatwo przyswajalnych węglowodanów. Jednym słowem, moja dzisiejsza propozycja dla Was to bardzo smaczne, pożywne danie, które może obali mit, że nie da się najeść samą zupą :).

Indyjska zupa kalafiorowa

Indyjska odsłona zupy kalafiorowej

Składniki

  • ok. 5 szklanek bulionu
  • 1 średni kalafior
  • 2 marchewki z wywaru
  • 2/3 szklanki mleka kokosowego Gdzie kupić?
  • 4 łyżki kulek tapioki Gdzie kupić?
  • pieprz, sól (do smaku)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki kminku, 1/3 łyżeczki kuminu
  • szczypta gałki muszkatołowej oraz pieprzu cayenne

Przygotowanie

  1. Gotujemy wywar, wg przepisu (link do przepisu na wywar).
  2. Kalafior dzielimy na małe różyczki.
  3. Kiedy wywar będzie gotowy, marchewkę z wywaru kroimy w plasterki. Pozbywamy się reszty warzyw i mięsa. Następnie wrzucamy kalafior. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.
  4. Po ok. 15 minutach wsypujemy do zupy tapiokę.
  5. Od tego momentu staramy się od czasu do czasu mieszać zupę, dzięki temu tapioka nie przywrze do dna.
  6. Następnie dolewamy mleko kokosowe, pokrojone wcześniej marchewki z wywaru i dodajemy wszystkie przyprawy.
  7. Zupę od czasu do czasu mieszamy (podczas gotowania kulki tapioki zwiększają swoją objętość). W razie potrzeby dolewamy trochę wody i/lub mleka kokosowego.
  8. Całość gotujemy do momentu, aż kulki tapioki będą w pełni przezroczyste, a kalafior wręcz rozgotowany. Trudno tu oszacować czas. Z doświadczenia w przygotowywaniu tej zupy wiem, że im dłużej „się robi” tym lepiej :).
  9. Zupę można podać z natką pietruszki lub z koperkiem. Można ją również podawać bez zieleniny.

Bardzo serdecznie zachęcam Was do przygotowania tej zupy i podzielenia się opiniami na jej temat.

Czekam na wieści :)!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Indyjska zupa kalafiorowa
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!
Miodownik z kremem orzechowym Jeżeli lubisz w Święta zjeść dużo orzechów i miodu w jednym jednym cieście, to zapraszam po pyszny i słodki świąteczny przepis na miodownik z kremem orzechowym!

2 komentarze

  1. Genialna zupa – polecam!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*