Indyk w sosie sojowo-kokosowym

Indyk w sosie sojowo-kokosowym

Mleko kokosowe uwielbiam zarówno w deserach, jak i w daniach głównych. Połączenie mleka kokosowego z sosem sojowym jest urzekające. Sos sojowy jest bardzo specyficznym dodatkiem, wykorzystywanym głównie w kuchni azjatyckiej. Ma intensywny smak i aromat. Przy wyborze sosu sojowego należy zwrócić uwagę, by wyprodukowany był z niezmodyfikowanej genetycznie soi i nie zawierał konserwantów czy sztucznych barwników. Ja używam ekologicznego sosu sojowego, który kupuję w sklepie Dra Pelca.

Sekretem smaku tej potrawy jest wcześniejsze zamarynowanie mięsa w mleku kokosowym oraz sosie sojowym z dodatkiem nieodzownych towarzyszy: czosnku, pieprzu, ksylitolu lub miodu.

Dwie duże porcje indyka w sosie kokosowo-sojowym

Składniki

  • 40 dag piersi/fileta z indyka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 12 łyżek mleka kokosowego Gdzie kupić?
  • pół szklanki wody
  • biała część pora
  • 1/3 część papryczki chili bez pestek
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • malutka łyżeczka ksylitolu lub miodu
  • pół główki czosnku, u mnie 6 ząbków różnej wielkości (można dać mniej)
  • olej kokosowy do smażenia Gdzie kupić?

Przygotowanie

  1. Pierś kroimy w kostkę, paseczki lub na dowolne kawałki, według preferencji.
    Zalewamy 3 łyżkami sosu sojowego i 4 łyżkami mleka kokosowego. Dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, pieprz i szczyptę ksylitolu. Tak zamarynowaną pierś z indyka odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
  2. Następnie całość przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym i smażymy na małym ogniu.
  3. Po kilku minutach dolewamy resztę mleka kokosowego, wodę oraz dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili i pokrojony w plasterki por.
  4. Dusimy, aż indyk zmięknie, ok. 30 min. W razie potrzeby można dolać więcej wody lub mleka kokosowego.

Uwaga

– Pieprz wzmaga ostrość papryczki chili, jeśli nie lubicie ostrego jedzenia, dodajcie mniej chili albo mniej pieprzu . Nie zachęcam jednak do całkowitej rezygnacji z papryczki.
– Tak przyrządzonego indyka bardzo lubię jeść w towarzystwie szparagów, jednak ze względu na krótki okres, kiedy możemy cieszyć się tymi warzywami, zachęcam podać go z kalafiorem, brokułem, fasolką szparagową czy dowolnymi ulubionymi warzywami.

Macie inne pomysły? Czekam na wieści :).

Smacznego :)!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Indyk w sosie sojowo-kokosowym
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Kokosowo-marchewkowa zupa z kurkumą Dziś przepis na zupę inną niż wszystkie :)! Mleko kokosowe, marchewka i kurkuma...Sprawdźcie jaki prosty przepis. Serdecznie polecam. Smacznego!
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Pasztet z kurczaka zagrodowego i papryki Mimo że pasztet to trochę pracy w kuchni, gwarantuję Wam, że warto się poświęcić! Na wielkanocne śniadanie jak znalazł :). Smacznego :).

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*