Jajka faszerowane z awokado i papryką

Jajka faszerowane z awokado i papryką

Nadeszła wiosna, a Święta zbliżają się wielkimi krokami! Dla mnie są to dwa powody, dla których warto się dziś uśmiechnąć :)! A że śmiech to zdrowie, mam dla Was jeszcze jeden powód – pyszne faszerowane jajka, które zjedzone na śniadanie gwarantują dobry humor i świetne samopoczucie! Nie wiem, co ta wiosna ma w sobie, ale ledwo nadeszła, a ja już mam dużo więcej energii :)! W tym wiosennym, lekkim i pachnącym nastroju przekazuję mój kolejny przepis. Smacznego :)!

gwk10_0170

Przepis na wiosenne jajka

Składniki

  • 5 jajek ekologicznych
  • 3/4 papryki czerwonej i 3/4 papryki żółtej
  • 1/2 awokado
  • 1 ogórek kiszony
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok. 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 2/3 łyżeczki startej bazylii i szczypta papryki ostrej

Przygotowanie

  1. Jajka myjemy, wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy twardo (8 minut od momentu zagotowania się wody). Do gotowania jajek warto dodać sól, wówczas dużo łatwiej je później obierzemy.
  2. W międzyczasie papryki, szczypiorek oraz ogórka kroimy w drobniutką kosteczkę.
  3. Dojrzałe awokado przekrawamy na pół i łyżką przekładamy do miski, w której powstanie farsz. Wyciskamy sok z cytryny (1 łyżka) i polewamy nim awokado, by nie ściemniało.
  4. Ok. 2/3 porcji pokrojonych papryk, całego ogórka i ok. 3 łyżki szczypiorku przekładamy do oddzielnej miseczki. Pozostałą paprykę i szczypiorek wykorzystamy później do dekoracji.
  5. Po ugotowaniu jajek studzimy je, następnie obieramy i przekrawamy na pół. Żółtka przekładamy do miski z awokado i cytryną. Białka przekładamy na półmisek. Żółtka z awokado blendujemy do powstania gładkiej masy.
  6. Do powstałej masy z żółtek i awokado dodajemy drobno pokrojone warzywa i wszystko mieszamy. Dodajemy przyprawy i sprawdzamy smak.
  7. Na sam koniec faszerujemy białka powstałą masą, dekorujemy i wkładamy do lodówki.
  8. Oczywiście tak przygotowane jajka można zjeść tuż po przygotowaniu, jednak warto dać im trochę czasu, aby wszystkie przyprawy i warzywa dobrze się „przegryzły”.

Zwróćcie uwagę!

  • Kupując ogórki koniecznie zwracajcie uwagę czy są to ogórki kwaszone czy kiszone i decydujcie się tylko na ogórki kiszone. Kiszenie to proces naturalny, kwaszenie zaś – chemiczny.
  • Ilość przypraw to kwestia indywidualna. Mówię przede wszystkim o soli. W przepisie mamy ogórka kiszonego, a te bywają bardziej lub mniej słone. Próbujcie więc farsz podczas przyprawiania.
Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Jajka faszerowane
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!
Twaróg ze świeżymi warzywami Brak pomysłu na lunch do pracy? Podpowiem Ci jak zdrowo i smacznie zjeść coś, co szybko i łatwo przygotujesz - sprawdź mój przepis na twaróg z warzywami!
Zdrowe śniadanie na szybko Jeśli lubisz absolutnie wyjątkowe i zdrowe śniadania, to nasiona konopi z pewnością staną się Twoim numerem jeden! Sprawdź mój przepis na pyszne śniadanie :).

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*