Karkówka duszona

Karkówka duszona

Prawie całe lato nie jadłam mięsa i stąd mięsnych przepisów na blogu nie było zbyt wiele. Muszę przyznać, że kompletnie nie miałam ochoty na mięso, nie miałam też pomysłu jak je przygotować, aby było smaczne i abym miała ochotę je zjeść ;).

Niemniej mięso w końcu powraca i to w rewelacyjnej wersji. Zaczynam od karkówki, którą ostatnio przygotowuję często, bo zwyczajnie bardzo mi posmakowała. Sposób przygotowania jest prosty, można powiedzieć podstawowy, i to chyba własnie sprawia, że smakuje po prostu dobrze.

Poznajcie przepis :)!

3 porcje duszonej karkówki

Składniki

  • 3 plastry karkówki po ok. 15-20 dkg każdy
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz, majeranek do smaku
  • 1 szklanka wody
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie

  1. Mięso posypujemy równomiernie z jednej i drugiej strony przyprawami (sól, pieprz i majeranek).
  2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i na rozgrzany tłuszcz przekładamy karkówkę.
  3. Na dość sporym ogniu smażymy mięso z jednej i drugiej strony, aż wszystkie pory mięsa się zamkną. U mnie zwykle zajmuje to ok. 10 min.
  4. Kiedy z obu stron mięso będzie rumiane, zalewamy je szklanką wody, posypujemy równomiernie cebulą, zmniejszamy ogień i pod przykryciem dusimy do momentu aż karkówka będzie miękka i krucha.
  5. Mięso spożywamy z dowolnymi warzywami, proponuję sałatkę ze świeżych warzyw.

Smacznego :)!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Karkówka duszona
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Pasztet z wątróbki i pieczarek Dobre śniadanie to podstawa! Do grona śniadaniowych przepisów dołącza pyszny pasztet, który dostarczy dużej porcji białka i energii na cały dzień.
Pieczarkowy krem z czarnuszką Jeżeli lubicie zdrowe, aromatyczne zupy, to zachęcam Was do wypróbowania mojego kremu pieczarkowego z dodatkiem czarnuszki. Z pewnością Wam zasmakuje :)!
Kotlety jaglane z kalafiorem Dzisiaj zapraszam Was na przepyszne kotleciki, w których oprócz zdrowej kaszy jaglanej odkryjecie też niezwykłą marantę trzcinowatą. To dzięki niej te kotlety są tak wyjątkowe :)!

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*