Klops ze szparagami

Klops ze szparagami

Szparagi to bardzo smaczne, zdrowe i niestety sezonowe warzywa. Ich sezon trwa mniej więcej od maja do połowy lipca. Kochani, jeśli więc zapomnieliście o szparagach, to czas na zakupy :)!
Powodów, aby po nie sięgnąć jest całe mnóstwo. Są niskokaloryczne, bardzo smaczne, można je jeść na surowo, a także przyrządzać w dowolny ulubiony sposób. Ja mam dziś dla Was bardzo ciekawy pomysł, który nie tylko świetnie smakuje, ale też super wygląda. Poznajcie przepis.

gwk14_0023

Przepis na klopsa ze szparagami

Składniki

  • 800 gramów mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 jaja
  • 1 duża marchewka
  • 5-6 zielonych szparagów
  • 1 średnia cebula
  • biała część młodego pora (ok. 15 cm)
  • sól i pieprz do smaku (u mnie ok. 1,5 łyżeczki soli i 1 łyżeczka pieprzu)
  • 1 łyżka oleju kokosowego Gdzie kupić?

Przygotowanie

  1. Warzywa (z wyjątkiem szparagów) obieramy ze skóry. Cebulę i pora kroimy dowolnie, a marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i przekładamy rozdrobnione warzywa. Smażymy na małym ogniu do momentu aż warzywa trochę zmiękną. Do warzyw można dodać sól i pieprz.
  3. W międzyczasie mięso przekładamy do miski, a szparagi myjemy pod bieżącą wodą i bardzo dokładnie osuszamy.
  4. Gdy warzywa nieco zmiękną, przekładamy je do miski i blendujemy na dość gładką masę.
  5. Zblendowane warzywa przekładamy do miski z mięsem i wszystko bardzo dokładnie ze sobą mieszamy. Najlepiej jest mieszać ręką.
  6. Do powstałej masy wbijamy po 1 jajku i dokładnie mieszamy.
  7. Masę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ja dodałam do całości (mięso + warzywa) ok. 1,5 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę pieprzu.
  8. Idealnie wymieszaną masę przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do niej szparagi, w dowolnej konfiguracji.
  9. Pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 1 godzinę i 20 min.

Smacznego!

Kilka słów o przepisie

  • Zaproponowaną ilość szparagów możecie dowolnie zmodyfikować. Jeżeli kupicie cieńsze szparagi, możecie włożyć ich do masy więcej. Ważne jednak, aby nie przesadzić z ich ilością, gdyż może to utrudniać krojenie klopsa.
  • Można nie blendować warzyw, ale należy je wtedy smażyć dużo dłużej i bardzo drobno je pokroić przed smażeniem. Chodzi o to, aby masa była gładka, ułatwia to późniejsze krojenie mięsa i poprawia estetykę potrawy.
  • Ważne jest bardzo dokładne wymieszanie masy. Najpierw warzyw z mięsem, a później całości z jajami.
  • Standardowo, soli i pieprzu użyjcie według osobistych preferencji :).

Smacznego!

Podsumowanie i ocena przepisu
Nazwa przepisu
Klops ze szparagami
Opublikowany dnia
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Wielkanocne babeczki gryczane z żurawiną Bezglutenowe babeczki to pyszny i zdrowy smakołyk do świątecznej kawy. Przekonajcie się o tym sami :). Przepis już na blogu!
Sałatka z indykiem i awokado Ten przepis na sałatkę jest dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni - będzie łatwo, szybko i przyjemnie, ale przede wszystkim zdrowo!
Makowo-bakaliowe ciasto z budyniem Przepis na makowo-bakaliowe ciasto z budyniem jest kolejną świąteczna inspiracją dla tych, którzy lubią w Święta połasuchować na słodko, ale dbają o zdrowie!

2 komentarze

  1. Świetny przepis. Uwielbiam szparagi. Zrobię to danie!

    • Cieszę się, że Ci się spodobał :)! Serdecznie zachęcam, przepis prosty i naprawdę smakuje świetnie :)! Pozdrawiam

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*